Breaking news

România, datoare la spitalele europene. Guvernul are de plătit 200 de milioane de euro

loading...

Romania este datoare vândută la spitalele europene, având de achitat 200 de milioane de euro, pentru serviciile medicale de care au beneficiat românii. Dacă Guvernul nu începe să dea banii la spitalele europene, românii riscă să nu mai fie tratați la nicio unitate medicală din Europa.

datorii spitaleRomânii care s-au tratat în străinătate în ultimii trei ani de zile, dau o lovitură serioasă bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În baza Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS), asigurații pot beneficia de îngrijiri medicale de urgență pe durata șederii temporare în alte țări membre UE, dar și în Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Pentru tratamente în străinătate, românii s-au îndreptat în special către țări precum Franța, Italia, Austria, Germania și Spania. Între țările mai puțin preferate de români pentru a-și îngriji sănătatea au fost Liechtenstein și Estonia.

Federaţia asociaţiilor de români din Europa cere  Guvernului României să îşi plătească urgent  datoriile către spitalele ţărilor europene. În caz contrar spitalele din Europa nu vor mai efectua nicio intervenţie pentru bolnavii români care merg în străinătate să se trateze folosind cardul european.

Tot mai mulţi români cu afecţiuni grave sau boli ce nu pot fi tratate în România,  aleg să fie operaţi în străinătate datorită tratamentelor mult mai eficiente accesând Formularul European C112 (introdus din 2007).

Din cauza datoriei pe care România o are către unele spitale europene, acestea nu vor să mai efectueze intervenţii chirurgicale sau tratamente până ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a României nu virează suma care acoperă costurile acestora.

Neplata datoriilor existente şi birocraţia din sistemul sanitar românesc pot duce la situţii care să genereze pierderea de vieţi omeneşti”,  a declarat Daniel Țecu,  președinte FADERE-  Federația asociațiilor de români din Europa.

Potrivit CNAS, România are o datorie de peste 200 de milioane de Euro, cu cele mai multe restanţe în Germania, Italia, Austria şi Franţa.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata