Breaking news

Ponta și Nicolăescu au ascuns sub preș bomba biologică cu cele 400.000 de vaccinuri antigripale mortale

loading...

În loc de vaccinuri care să salveze vieți, Institutul Cantacuzino a fabricat 400.000 de bombe biologice care pot ucide oamenii. Este vorba de un lot întreg de vaccinuri antigripale greșite de Institut.

ponta - nicolaescu - vaccinuriDin fericire, vaccinurile mortale nu au fost puse în circuitul medical, fiind depozitate la Institutul Cantacuzino. Alerta cu vaccinurile contaminate a venit de la Agenţia Naţională a Medicamentului. Dacă sunt folosite, vaccinurile ar putea provoca şoc anafilactic şi moartea. Deși abia azi a transpirat informația în presă, o serie de documente oficiale arată că încă de acum o lună şi premierul, şi şeful Sănătăţii aflaseră că serul este, în fapt, o bombă biologică.

Într-o notă a agenţiei Medicamentului, se arată că au fost prelevate fiole cu scopul clar de demonstrare a siguranţei vaccinului. Analizele au evidenţiat faptul că nivelul de endotoxine depăşeşte limitele impuse de normele europene şi, astfel, cele opt serii de vaccin fabricate nu au putut fi eliberate pe piaţă.

“Toate testele pe care le-am făcut au durat câteva săptămâni, perioadă în care vaccinul nu a fost eliberat. Tocmai de aceea a existat o uşoară tensiune, de ce nu a fost folosit în luna decembrie”, spune Marius Savu, preşedintele asociaţiei Medicamentului.

Altfel spus, vaccinul conţine toxine care introduc în organism bacterii care pot duce până la deces. La sfârşitul lunii ianuarie, un laborator din Franţa a confirmat că serul are probleme.

Dar, chiar şi aşa, Agenţia Naţională a Medicamentului n-a luat decizia distrugerii vaccinului, care era la un pas să ajungă pe piaţă.

“Orice ţară care trebuie să aibă un stoc pentru situaţii excepţionaler pentru o posibilă pandemie, doamne fereşte, până apare tulpina nouă şi se face vaccinul cel nou, toată cantitatea conform recomandării ANM de 400 de mii doze de la Cantacuzino rămâne în stoc la Cantancuzino pentru o asemenea situaţie”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Teoretic, vaccinul problemă urma să ajungă la bătrâni şi copii. Primii imunizaţi prin programul naţional. Gravitatea situaţiei a făcut, susţin surse oficiale, ca şi Serviciul Român de Informaţii să trimită informări instituţiilor implicate.

Actualul director al Institutului Cantacuzino îl acuză pe ministrul Eugen Nicolăescu de faptul că a ştiut că sunt probleme cu vaccinul, şi că le-a ignorat. Ba chiar ar fi făcut presiuni pentru punerea lui pe piaţă.

“Dacă ar fi fost să respectăm ce ne-a spus ANM-ul ar fi trebuit la anul să facem. Vedeţi că de anul acesta îl livrăm, nu cât am vrut noi, dar am forţat, zi şi noapte s-a lucrat aici, ceea ce înseamnă că se poate”, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Prins cu mâța în sac, Ministerul Sănătății spune că: Testele efectuate până în prezent au evidențiat faptul că toate reacțiile adverse înregistrate și centralizate au fost minore, comparabile cu reacțiile adverse ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacții adverse severe. În acest context, pentru a asigura protecția maximă obligatorie a populației, întrucât o componentă din cele 13 analizate a fost neconformă, pe baza documentelor existente până în prezent, ANMDM a decis ca cele 400.000 de doze de vaccin să fie utilizate la adulți numai în situația apariției unei pandemii în care cel puțin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regăsește în virusul pandemic. În aceste condiții extreme,  beneficiul vaccinării depășește cu mult riscurile generate de folosirea acestuia. Conform recomandărilor ANMDM, cele 400.000 de doze privind vaccinul gripal vor rămâne în custodia Institutului Cantacuzino până la expirarea termenului de valabilitate şi se vor putea utiliza numai în conformitate cu recomandarea ANMDM, singura entitate instituţională specializată şi autorizată să exprime puncte de vedere în acest domeniu.

Și pentru că este depășit de situație, Ministerul Sănătății a solicitat sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca specialiştii acesteia, împreună cu personalul Institutului Cantacuzino să efectueze o analiză complexă asupra procesului de producţie pentru identificarea tuturor determinanților care au influențat calitatea produsului și, ulterior, OMS să stabilească măsurile pentru eliminarea acestora în scopul reluării producţiei de vaccin gripal în anul 2014 fără niciun fel de risc.

De asemenea, Ministerul Sănătății a transmis astăzi o solicitare oficială către Curtea de Conturi, pentru a începe o anchetă în scopul verificării modului în care au fost folositi banii publici, primiţi de către Institutul Cantacuzino prin HG 320/2013 si sa stabilească valoarea prejudiciului, iar cei găsiţi vinovaţi să plătească confom legii.

Conform precizărilor făcute de Comisia care duce la finalizare studiul clinic referitor la eficacitatea vaccinului antigripal, rezultatele finale vor fi disponibile după data de 25 februarie 2014.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata