Breaking news

Operaţie în premieră la Cluj

loading...

ORTOPEDIE - PROTEZALa Institutul de Urologie şi Transplant Renal (IUTR) din Cluj-Napoca, au avut loc astăzi două operaţii în premieră est-europeană, de prelevare de rinichi de la donatori sănătoşi şi transplant la pacienţi bolnavi. Noutatea constă în faptul că echipa de medici va fi ajutată de un robot medical.

Cei doi pacienţi care vor primi câte un rinichi de la rude suferă de insuficienţă renală şi fac dializă din 2009. Este vorba despre o fetiţă de 14 ani, din Iaşi, şi de o femeie de 31 de ani, din Petroşani.

Echipa de urologi care efectuează operaţiile are în componenţă medici clujeni, dar şi străini, de la Universitatea americană din Lo Angeles – California (UCLA) şi de la un institut renal din Barcelona.

Şeful IUTR, Mihai Lucan, a declarat că mai există două centre în Europa care fac astfel de operaţii, la Paris şi Barcelona. “Se vor face la IUTR două operaţii în premieră naţională şi est-europeană, de recoltare de rinichi pentru transpalnt și apoi de transplant la pacienții bonavi, făcut cu ajutorul unui robot medical Da Vinci cu patru brațe”.

Avantajele  unei intervenții cu ajutorul robotului medical constau în faptul că externarea se face mai repede decât după o operație clasică, precizia este mult mai mare, iar pierderile de sânge  sunt mult mai mici. 

O astfel de operaţie durează aproximativ trei ore, iar pacienţii ar putea fi externaţi în trei zile.

Medicii de la IUTR au mai realizat săptamâna aceasta o operatie în premiera în Europa de Est, de îndepartare a glandei suprarenale la o pacienta de 33 de ani, cu ajutorul unui robot ultraperformant.

Cristina Nenciu

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata