Breaking news

Natura și beneficiile ei psihologice

loading...

01060034De ce ne simţim atât de împliniţi în mijlocul naturii, atât de liberi? Ar putea avea legătură cu evoluţia noastră ca specie care a avut natura drept casă. Şi cum nicăieri nu-i mai bine ca acasă, iată de unde şi starea noastră de bine în mediile naturale.

Efectul unei plimbări în natură asupra funcţiilor cognitive, îmbunătăţeşte memoria de scurtă durată cu 20%. După un test de memorie, jumătate dintre participanţi au fost puşi să se plimbe în natură, iar cealaltă jumătate prin oraş. După plimbare, participanţii au fost retestaţi şi s-au obţinut aceste rezultate. De asemenea s-a demostrat că simpla privire a unor peisaje din natură are efect restaurativ asupra funcţiilor cognitive. Rezultatul testului a arătat că subiecţii care s-au plimbat prin natură au performanţe mai bune la testul de memorie; aceştia nu au avut de analizat atât de mulţi stimuli ca şi cei care se plimbau în oraş şi care se confruntau cu zgomote, maşini, aglomeraţie etc.

Cei care s-au plimbat prin natură nu au fost nevoiţi să-şi folosească atenţia direcţionată, lăsând mintea să se odihnească în acest cadru natural. Mediul natural ajută la relaxarea mentală şi la revenirea la funcţionarea cognitivă optimă. Aşadar, cea mai bună metodă de a vă ‘reîncărca bateriile’ este de e ieşi la o plimbare în aer liber.

Vacanţele au rol de recuperare în urma stresului. De aceea, sunt recomandate vacanţele în aer liber, deoarece, din punct de vedere psihologic, peisajele frumoase ne ajută să uităm de mediile stresante, să ne eliberăm de probleme şi să ne reconectăm cu natura.

Evadarea în natură este asociată de cele mai multe ori cu practicarea sporturilor. Exerciţiul fizic îmbunătăţeşte funcţionarea cognitivă prin creşterea cantităţii de oxigen în creier, implicit sporind funcționarea neuronilor, supravieţuirea şi rezitenţa lor la deteriorare şi stres. Nivelele crescute de stres provoacă dificultăţi emoţionale, probleme de sănătate, performanţe scăzute, frecvenţă crescută la accidentare. Contactul cu natura ne ajută să restabilim echilibrul prin scăderea oboselii mentale şi dobândirea de claritate, a unei stări de bine psihologic. Pacienţii se recuperează mai rapid în amplasamente naturale decât în cele artificiale. Activităţile în natură cresc încrederea în sine, stima de sine, abilitatea de a lupta împotriva stresului.

Ana Nedelcu

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata