Breaking news

Medicii intră luni în grevă ca să ceară salarii mai mari

loading...

Medicii din România declanșează de luni greva generală în toate spitalele. Protestele încep luni, cu o grevă de avertisment, între orele 8.00 – 10.00.

medici romaniaMedicii încep greva generală, nemulțumiți de salariile foarte mici pe care le primesc de la statul român. În perioada grevei de avertisment de luni, vor fi asigurate doar urgenţele în spitale. În timp ce policlinicile vor fi închise luni dimineaţă.

Între orele 8.00 – 10.00, cadrele medicale îşi vor întrerupe activitatea, astfel că vor fi preluaţi doar pacienţii cu urgenţe.

Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat. Cât și o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi.

Medicii mai vor și organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara miercuri, după o întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, că în acest moment greva generală anunţată pentru 28 noiembrie este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanţei, care să constate acest lucru.

Cred că greva generală este mai degrabă o sperietoare, decât un lucru care se poate realiza. Din punctul nostru de vedere, în acest moment este ilegală. Nu cred că discutăm despre ceva ilegal, noi trebuie să discutăm despre lucruri legale în ţara asta. Că unii vor să încalce legea, este problema lor. Sunt instituţii ale statului care trebuie să-şi facă datoria”, a spus Eugen Nicolăescu.

Întrebat dacă va sesiza instanţa în legătură cu greva generală anunţată pentru 28 noiembrie, ministrul Sănătăţii a spus că prima măsură ar fi sesizarea judecătorilor, care să constate că protestul este ilegal.

Evident, dacă este ilegală – sunt ferm convins că este ilegală -, prima noastră măsură este să sesizăm instanţa să constate ilegalitatea. Sper să nu se ajungă acolo. Pot fi găsite unele soluţii după opinia noastră, dar ele nu pot fi găsite sub presiune şi peste noapte. Acum asta încercăm, să identificăm cum se poate eşalona, cum se poate face un calendar în acest sens”, a mai spus Ministrul Eugen Nicolăescu.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis declanşarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata