Breaking news

Medicii de la Iași au creat în premieră națională, piele artificială

loading...

România intră în rândul țărilor care vor crea piele artificială, ce va ajuta la vindecarea bolnavilor cu boli de piele, sau celor cu arsuri. Medicii de la Universitatea de Medicină “G.T.Popa” din Iaşi au reuşit să creeze matrice în care materialul artificial poate coexista cu ţesutul viu.

piele artificiala iasiVești bune de la Iași pentru bolnavii cu boli de piele sau care au suferit arsuri. În doi ani de zile vor putea beneficia de transplant de piele artificială, fabricată în laboratorul Facultăţii de Bioinginerie Medicală, unic în România. Și asta grație aparaturii de un milion de euro cu care a fost dotat laboratorul.

Această tehnologie este deja bine stabilită în afară, sunt două sau trei firme în lume care produc la scară industrială aşa ceva cu diverse utili­zări, în special în tratarea ulce­relor cronice. Noi ne-am ocupat de câteva chestiuni legate în special de pielea bioartificială, dar intenţia noastră este să cultivăm şi alte tipuri de celule pentru ţesuturi“, a declarat conf.dr. Dan Zaharia, decanul Fa­cultăţii de Bionginerie, pentru Ziarul de Iaşi.

Minunea românească se produce într-un incubator special unde celulele sunt ţinute între 21 şi 28 de zile. Un centimetru pătrat de piele artificială ajunge până la 8 euro. Mult mai ieftin decât ţesuturile bioartificiale folosite în spitalele din ţară care sunt importate la prețuiri enorme.

Echipa, condusă de către conf.dr. Liliana Vereştiuc, plă­nuieşte ca pe viitor să dezvolte țesuturi artificiale și pentru cel osos și chiar pentru vase de sânge.

Vestea cu țesutul artificial de la Iași vine după cea de la Cluj, unde medicii români au reușit să creeze sânge artificial.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata