Breaking news

Macrou congelat, infestat cu paraziți, retras de la vânzare

loading...

Autoritatea Național Sanitar Veterinară a instituit o alertă alimentară în mai multe judeţe din vestul, centrul şi sudul ţării, după ce inspectorii au demarat controale pentru a retrage de la vânzare macrou congelat importat, posibil infectat cu un parazit.

macrou infestat cu paraziti

În data de 27.02.2013 prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje a fost primita o notificare din partea DSVSA Maramureş privind infestarea cu paraziţi a produsului macrou întreg congelat, cu origine Insule Feroe, via Olanda.

Alerta alimentară a fost instituită de ANSVSA după ce a fost descoperit un parazit în macroul congelat importat din insulele Feroe de către o firmă din Bucureşti.

În urma recoltării de probe în cadrul Programului Strategic de către inspectorii din cadrul DSVSA Maramureş şi a efectuării examenului parazitologic s-au depistat larvele nematodului Anisakis pe viscerele abdominale.

O parte din cantitatea de peste 60 de tone a ajuns la un depozit din Bihor şi de aici în mai multe judeţe, printre care Hunedoara, Timiş, Arad, Sălaj, Maramureş, Dolj, Cluj. În judeţul Hunedoara a ajuns o cantitate de 320 de kilograme de peşte, care s-a vândut deja în 12 magazine din Valea Jiului. Cantităţile fiind mici, s-au dat imediat şi probabil deja au fost consumate. Oamenii pot sta liniştiţi, parazitul Anisakis este unul evisceral, adică se localizează în intestine, care de regulă nu se consumă. Nu s-a descoperit parazitul şi în musculatură, prin urmare oamenii nu au fost infectaţi”, a spus Ioan Dumbravă, șeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara.

Operatorul alimentar a iniţiat procedura de retragere a produsului neconform sub atenta monitorizare a inspectorilor din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare Judeţene implicate în desfăşurarea anchetei

Până în acest moment inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor  au retras de la comercializare o cantitate de 80.432 de kg.

Pentru moment, în România,  nu au fost înregistrate cazuri de persoane care să se simtă rău în urma consumului peştelui din acest lot.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata