Breaking news

În România nu se comercializează lapte din Serbia contaminant cu aflatoxine

loading...

Autoritățile Sanitare Veterinare din România precizează că în țara noastră nu se comercializează lapte din Serbia contaminat cu aflatoxine.

lapteANSVSA s-a autosesizat, ca urmare a deciziei ministerului sârb al agriculturii  de a retrage de la vânzare lapte suspectat de contaminare cu aflatoxină şi a demarat acţiuni de verificare în acest sens.

Din datele obţinute rezultă că nicio cantitate din laptele produs în Serbia nu a ajuns pe piaţa din România.

Precizăm că nu există nicio alertă a Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje de la nivel european, care să implice România privind lapte originar din Serbia, contaminat cu aflatoxină. ANSVSA verifică in cadrul Programelor anuale prezenţa şi nivelurile admise pentru aflatoxine în furaje, lapte şi produse de origine nonanimală.În anul 2012 au fost analizate 81 de probe din lapte şi produse lactate pentru acest tip de determinări, toate cu rezultate conforme”, se arată în comunicatul de presă al ANSVSA.

Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Acestea se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe), arahide, cereale si produse de origine animală (brânzeturi fermentate, preparate de carne, etc.).

Condiţiile de depozitare ale cerealelor si plantelor care sunt destinate consumului uman influenţează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creşterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate şi temperatura ridicate şi lipsa ventilaţiei.

Laptele, brânzeturile, ouăle şi carnea pot conţine aflatoxine ca urmare a consumării de către animale şi păsări a furajelor contaminate cu aflatoxine.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata