Breaking news

HAOS ÎN SĂNĂTATE | Cardul de sănătate, blocat timp de șase ore în toată țara

loading...

Cardul de sănătate a fost inutilizabil vineri, în toată țara timp de șase ore. Softul s-a blocat iar medicii și asistentele au avut de furcă cu pacienții care stăteau la rând pentru a primi îngrijiri. Personalul medical susține că în fiecare vineri se produce un astfel de blocaj al sistemului prin care funcționează cardul. Casa Națională de Sănătate, în loc să remedieze această problemă tehnică, spune că și în momentul în care sistemul ”nu funcționează”, medicii pot înregistra pacienții.

mediciHaos în sănătate. În loc să ușureze procedurile, cardul de sănătate le scoate peri albi medicilor și asistentelor. Vineri dimineață, sistemul informatic nu a mai funcționat. Timp de șase ore, medicii nu au putut să înregistreze în sistem, îngrijirile medicale acordate pacienților.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Vasile Ciurchea susține că defecțiunea e minoră și că medicii pot să înregistreze pacienții chiar și când sistemul nu merge.

“Furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări au obligaţia de a respectă normele de utilizare a cardului de sănătate astfel încât niciun pacient să nu aibă de suferit în această situaţie. Echipa de specialişti lucrează pentru remedierea cât mai rapidă a defecţiunii apărute în sistemul cardului de sănătate”, a declarat Vasile Ciurchea , preşedintele CNAS.

Iată comunicatul oficial al CNAS referitor la blocajul din sistemul de sănătate cu cardul pentru pacienți:

Serviciile medicale se pot acorda offline în situaţia în care sistemul cardului de sănătate nu este funcţional temporar.

Defecţiunea apărută în această dimineaţă la sistemul cardului de sănătate nu trebuie să îngreuneze accesul pacienţilor la servicii medicale.

Normele de utilizare ale cardului de sănătate prevăd astfel de situaţii, în care furnizorii de servicii medicale trebuie să procedeze după cum urmează :

– după introducerea cardului în cititor, se tastează pin-ul de către asigurat iar sistemul este pregătit să păstreze amprenta de timp şi numărul de card folosit,
– se înregistrează serviciul CEAS în aplicaţia de furnizori,
– de la momentul (care va fi anunţat de CNAS) repunerii în funcţiune a sistemului CEAS, serviciile efectuate şi operate în aplicaţie de furnizori vor trebui încărcate în PIAS în limita celor 72 de ore,
– toate serviciile prestate şi operate în sistem începând cu ora 6.55 până la remedierea defecţiunii se vor valida în PIAS doar pe baza amprentei de timp şi număr de card.

loading...
1 Comentariu
  1. cnusi spune

    Inca o data dam dovada de neprofesionalism, administratorii sistemului spun ca puteau fi inregistrate retetele si ofline, la cat ma pricep eu, cum pot posta pe facebook daca nu am internet ?, o mare gogoasa aruncata celor care nu au habar

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata