Breaking news

Guvernul lasă fără tratament peste 2000 de bolnavi cu HIV

loading...

Pacienţii cu HIV din România au rămas fără tratamentul care-i ține în viață. Din lipsa fondurilor, Ministerul Sănătății nu mai asigură medicamentația bolnavilor cu HIV.

medicamente compensate romaniaDe peste o săptămâna, cei peste 2000 de pacienţi care îşi primesc tratamentul la INBI Matei Balş trăiesc un adevărat coşmar, pentru că tratamentul de care depinde viaţă lor nu mai este asigurat.

Situaţia este una care se repetă, în luna iulie a mai fost o întrerupere de tratament la acelaşi spital, Ministerul Sănătăţii găsind cu greu atunci bani pentru doar două săptămâni de tratament.

În aceeaşi situaţie se găsesc acum şi pacienţii din Vrancea, iar în ultima luna au fost întreruperi de tratament în mai multe judeţe, printre care Cluj, Galaţi, Sibiu, Olt, etc.

Cauza acestei situaţii este lipsa alocărilor bugetare pentru Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA de către Guvernul României. Bugetul alocat programului s-a terminat în luna iulie, când toate speranţele spitalelor, medicilor şi ale pacienţilor erau în rectificarea bugetară.

Această a întârziat foarte mult, s-a aprobat în Guvern abia în 31 iulie, iar din cauza birocraţiei abia în 14 august au plecat de la Ministerul Sănătăţii comunicările cu suplimentările de buget pentru spitalele din ţară. Toate speranţele au fost înşelate, deşi este nevoie de buget pentru minim 5 luni de zile, s-au găsit fonduri abia pentru o luna.

E îngrozitor să mergi la spital şi să ţi se spună că nu au tratament să îţi dea. Mă sună pacienţii disperaţi, din păcate nu mai ştiu ce să le spun. Am crezut în promisiunile primite de la Guvern că problemele se vor rezolva prin rectificarea bugetară, se pare că nu este aşa, problema a devenit una extrem de gravă, pentru că guvernanţii nu înţeleg că viaţă noastră depinde de acest tratament” a declarat Cristian Roşu, Preşedintele Federaţiei UNOPA.

INBI Matei Balş şi Spitalul din Vrancea au un statut special, fiind în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii, pentru care nu s-au deblocat de către Ministerul Finanţelor sumele promise la rectificarea bugetară. În consecinţă nu au mai putut comandă tratament pentru pacienţi.

Am văzut medici care plâng neputincioşi în faţă disperării pacienţilor care îşi cer tratamentul, îşi cer dreptul la viaţă. Situaţia asta nu mai poate continuă aşa şi sperăm că nu vom mai primi promisiuni deşarte la demersurile noastre. E clar că programul nostru de tratament nu este o prioritate pentru Ministerul Finanţelor, pentru Guvern în general. Ştim că Ministerul Sănătăţii a făcut toate demersurile posibile pentru a debloca situaţia, dar se pare că există alte priorităţi în ţară asta decât viaţă unor oameni. Nu înţeleg cum vede Ministerul Finanţelor situaţia şi de ce nu se găsesc soluţii bugetare, dar sperăm că Guvernul va analiză situaţia şi vor transmite spitalelor bugetele necesare pentru tot anul” a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită totodată Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casă Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere faptul că până în 2013 lucrurile au mers mult mai bine când erau gestionate de CNAS.

loading...
1 Comentariu
  1. Liviu spune

    puie monta !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata