Breaking news

Gafă uriașă a Ministerului Sănătății. A băgat în Comisia AntiSIDA, un doctor mort de un an de zile

loading...

Situație incredibilă la Ministerul Sănătății. Un medic mort de un an de zile, a fost trecut pe lista Comisiei Naţionale de Luptă AntiSIDA.

Dan DuiculescuFuncționarii Ministerului Sănătății nu au aflat până acum că medicul Dan Duiculescu, este mort încă din 14 martie 2014. Astfel că l-au trecut pe lista membrilor Comisiei de Luptă AntiSIDA din România.

La aflarea gafei impardonabile, UNOPA, solicită Ministerului Sănătății să revizuiască modul de funcţionare al comisiilor consultative proprii.

”Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este profund indignată de proiectul de ordin care numeşte Comisia Naţională de Luptă AntiSIDA (CNLAS), publicat pe site-ul propriu al ministerului, la Transparență decizională. Printre noii membri ai CNLAS se regăseşte dl. Conf. Dr. Dan Duiculescu, unul dintre cei mai mari specialişti infecţionişti pe care România i-a avut, dar care, din păcate este … decedat. UNOPA are un deosebit respect pentru aceasta personalitate a lumii medicale româneşti, care a luptat pentru viaţa a mii de copii şi adulţi seropozitivi, de aceea nu înţelegem această regretabilă eroare”, se arată în comunicatul de presă al UNOPA, remis exclusivNEWS.ro.

Numirea are loc în contextul în care în luna decembrie toţi membrii CNLAS şi-au prezentat demisia, în semn de protest faţă de modul în care Ministerul Sănătăţii a considerat să reglementeze activitatea comisiilor consultative ale ministerului.

„CNLAS are un rol foarte important în lupta împotriva infecţiei cu HIV din România. Din cauza faptului că această comisie este nefuncţională, pacienţii cu HIV nu au acces la medicamentele noi intrate în lista medicamentelor compensate în luna noiembrie 2014. Ne întrebam dacă nu cumva Ministerul îşi doreşte ca aceste comisii să fie nefuncţionale, pentru că în acest mod niciun pacient din România nu a beneficiat până acum de niciun medicament din cele 23 intrate pe lista de medicamente în luna noiembrie 2014, realizându-se economii pe spinarea pacienţilor” a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

UNOPA solicită Ministerului Sănătăţii să revizuiască modul de funcţionare al comisiilor consultative proprii, astfel încât în cadrul CNLAS să fie numiţi experţii de renume mondial pe care România îi are, nu medici care nu mai sunt în viaţă, în activitate sau a căror expertiză nu este dovedită prin recunoaştere naţională şi internaţională.

Pe 14 martie 2014 a trecut în nefiinţă Conf. Dr. Dan Constantin Duiculescu. Traseul său profesional a început în 1980 la Institutul de Virusologie „Ştefan Nicolau“ în cadrul colectivului de hepatite virale, unde a avut şansa să lucreze cu academicianul Nicolae Cajal, pe care l-a considerat întotdeauna mentorul lui şi unde s-a format ca cercetător. Din anul 1983 şi-a continuat activitatea la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş“, unde avea să îşi descopere vocaţia de clinician, în cadrul colectivului condus de Profesor Dr. Ludovic Păun.

Sfârşitul anilor 1980 a reprezentat un moment de cotitură pentru activitatea sa medicală şi ştiinţifi că, odată cu apariţia epidemiei HIV pediatrice în România. A fost un deschizător de drumuri, alături de câţiva colegi, pentru tot ce avea să fie legat de in fecţia cu HIV din Romania. A fost unul dintre membrii fondatori ai Centrului de Luptă AntiSIDA şi a elaborat fişa de monitorizare a pacientului cu in fecţie HIV adult şi copil, care este folosită şi în prezent.

De asemenea, a pus la punct o primă bază de date a pacienţilor cu infecţie HIV. A făcut stagii de pregătire în domeniul HIV în Suedia şi SUA, iar în 1993 a publicat în JAIDS articolul legat de corelaţiile clinice şi imunologice ale antigenului p24 HiV-1 decelat din complexele imune la pacienţii cu infecţie HIV-1, care avea să stea la baza tezei sale de doctorat.

Fiind preocupat în special de epidemia de HIV pediatrică din România, începând cu anul 1995 a pus bazele primului pavilion de îngrijire a copiilor cu infecţie HIV din Spitalul „Dr. Victor Babeş“ – „Casa Doru“, pe care l-a condus în calitate de şef de secţie până la sfârşitul vieţii.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata