Breaking news

Detoxifierea organismului cu ajutorul salatelor

loading...

horiatikiSalatele de legume sunt remediul excelent pentru detoxifierea organismului. Putem alege orice tip de legumă ne place, le putem combina în orice mod, cât mai colorat, ele vor avea acelaşi efect extraordinar de a ne elimina toxinele din organism.

Legumele verzi sunt cele fără amidon, în sensul biochimic al termenului: usturoi, sparanghel, pătlagică vânătă, broccoli, ţelină (rădacină şi frunze), varză, gulie, castravete, dovleac, spanac, fasole verde, ceapă, măcris, creson, ardei, pătrunjel, praz, ridichi. Salatele verzi: lăptuca, andiva, păpădie, spanac, etc.

Curele de legume şi salate verzi sunt cure de substanţe biologice active (acizi organici, substanţe aromatice etc.) dintre care cele vitale sunt vitaminele şi sărurile minerale, oligoelementele, necesare pentru înlaturarea bolilor degenerative, pentru dezintoxicarea treptată printr-o revenire reală la natură şi binefacerile sale şi, în acelaşi timp, pentru menţinerea rezervelor energetice prin reducerea la minimum a deşeurilor toxice. Fiind foarte bine asimilate de organismul uman, legumele şi salatele verzi ajută la relaxarea tubului digestiv, puternic afectat de digestiile îndelungate si nepotrivite și la tonifierea celulelor, odată cu aportul regulat de vitamine, săruri minerale, oligoelemente absolut necesare pentru echilibrul lor.

Curele de legume și salate verzi oferă mai multe posibilităţi: se poate opta pentru cura cu amestec de legume și salate verzi; altă variantă este monodieta, cu o singura legumă; sau cura cu suc de legume. După preferinţele şi putinţa fiecăruia, poate fi încercată oricare dintre aceste cure, sau pot fi combinate: se pot face salate în amestec cu legume crude (ce poate constitui o masă), și se poate bea suc de legume (ce poate constitui o altă masă a zilei). Salatele pot fi garnisite cu ulei de măsline extra virgin sau orice tip de ulei presat la rece (foarte important), cu zeama de lămâie, ornamentate cu cubuleţe de tofu- brânză de soia (de preferat nesărată)  și plante aromatice, de preferinţă proaspete – busuioc, cimbrişor, rozmarin, mentă, tarhon, arpagic şi mult pătrunjel tăiat mărunt.

Deşi acest tip de cure sunt cele mai eficiente pentru detoxifiere rapidă, nu mulţi dintre noi sunt dispuşi să le adopte. Aşa că pentru cei care nu se simt pregătiţi pentru astfel de cure, recomandarea este ca să adauge la mesele obişnuite salate consistente, sub orice formă. Recomandat este şi consumul de suc de legume înaintea oricărei mese, care reduce pofta de mâncare şi asigură nutrienţii necesari.

Pentru a beneficia cât mai mult de vitaminele, mineralele şi fibrele pe care le conţin legumele, este bine să le consumăm cât mai proaspete şi mai puţin prelucrate termic. Uleiul pe care-l adăugăm la preparare (extravirgin sau preset la rece) ajută la absorbţia în organism a vitaminelor liposolubile A, D, E, si K. Acest tip de detoxifiere cu legume aduce aport important de vitamine şi minerale, redând tonusul fizic şi psihic.

Ana Nedelcu

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata