Breaking news

De luni de zile, peste 150.000 de bolnavi de inimă nu mai găsesc în farmacii Digoxin

loading...

Sute de pacienți, care suferă din cauza bolilor de inimă, au semnalat la call-center-ul campaniei Drepturile Pacientilor lipsa din farmacii a medicamentului Digoxin, medicament fără înlocuitor, utilizat de cel puțin 150 de mii de pacienți din România.

digoxinÎn ciuda faptului că firma producătore a anunțat întreruperea fabricării acestui medicament – din motive de calitate a materiei prime – și că acesta lipsește din farmacii de cel puțin o lună, responsabilii din Sănătate nici nu i-au avertizat și nici nu i-au îndrumat pe bolnavi, încălcând astfel un drept al pacienților: dreptul la informare.

Comunicarea s-a limitat la un anunț pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului în care se specifică faptul că “Ministerul Sănătății și Unifarm SA au identificat un alt producător în vederea acoperirii necesarului de comprimate cu 0,25 mg digoxină în perioada următoare”.

Asociația S.O.S. Drepturile Pacientilor a solicitat firmei producătoare a medicamentului Digoxin un răspuns în legătură cu această situație. Reprezentanții companiei ne-au informat că medicamentul va fi repus în fabricație, “astfel încât în prima decadă a lunii decembrie, Digoxin comprimate să fie din nou disponibil pacienților”.

În paralel, Agenția Națională a Medicamentului a emis Autorizatia de nevoi speciale pentru Unifarm, în baza căreia această societate să poată aduce în România 325 de mii de cutii de Digoxin Sopharma, medicament cu aceeași formă farmaceutică și aceeași concentrație ca cea a medicamentului autohton.

Până la repunerea pe piață a Digoxin, îi sfătuiesc pe bolnavii care urmează tratament cu Digoxin să meargă la medicii specialiști, pentru ajustarea schemei terapeutice.

Informarea corectă și promptă a pacienților este un drept fundamental.

Dincolo de fi o obligație legală pentru responsabilii din Sănătate, informarea pacienților reprezintă o dovadă de respect față de aceștia.

Un sistem de sănătate performant și eficient trebuie să aibă în centru pacientul. De aceea, prin campania “Drepturile Pacienților”, inițiată si coordonată de dr. Cristian Bușoi, europarlamanetar PNL și membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European, ne-am asumat misiunea de a informa corect toți pacienții din România în legătură cu drepturile pe care le au. Doar așa eventualele abuzuri sau încălcări ale legii din sistemul medical pot fi evitate, doar așa, bolnavii îndrumați și ajutați de medici vor putea lua cele mai bune decizii pentru sănă

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata