Breaking news

De ce adorm bărbații după o partidă de sex? De oboseală spun cercetătorii

loading...

Specialiştii au găsit câteva “cauze obiective” pentru comportamentul masculin manifestat după un act sexual. Unul dintre motive ar fi că, de obicei, contactele sexuale se produc noaptea, în pat, şi presupun un consum de energie sporit, mai ales din partea bărbaţilor, determinându-i ca “imediat după” să devină somnoroşi.

barbatsomnorosImediat după finalizarea unui act sexual, nevoia de refacere îl poate face pe bărbat să devină somnoros. O altă caracterizare a “somnului de după” ar fi aceea de “efect secundar” asociat unei teorii mai evoluate despre eliberarea exotocinei şi vasopresinei. În afară de rolul celor doi hormoni în apariţia somnului, aceştia sunt legaţi de dorinţa de procreere a partenerilor, ataşamentul social de care ei trebuie să dea dovadă. Eliberarea lor în timpul orgasmului sporeşte nevoia de sex şi încrederea între doi parteneri, putând explica legătura dintre sex şi ataşamentul emoţional care sporeşte şansele unui cuplu de a avea urmaşi şi ca ei să supravieţuiască.

O altă explicaţie, furnizată în urma folosirii tomografiilor pe baza emisiilor de pozitroni, a relevat faptul că, pentru a ajunge la orgasm, o persoană trebuie să elimine, mai întâi, cauzele ce pot provoca fobii sau anxietăţi. Procedând astfel, individul respectiv încearcă o stare de relaxare cvasitotală ce poate induce instalarea somnului. O a treia cauză o poate reprezenta biochimia orgasmului.

Cercetările au demonstrat că, în timpul ejaculării, bărbaţii eliberează o combinaţie de substanţe chimice prezente la nivel cerebral, norepinefrina, serotonina, oxitocina, vasopresina, oxidul azotic (NO) şi hormonul prolactină. Eliberarea celei din urmă e legată de apariţia satisfacţiei sexuale şi coordonarea “perioadei de refacere” necesare oricărui bărbat imediat după consumarea unui act sexual, pentru a fi “apt” de încă o “reprezentaţie”.
Cercetările au demonstrat că bărbaţii care înregistrează un deficit de prolactină au perioade de refacere mai rapide. În mod natural, concentraţia prolactinei atinge un nivel ridicat în timpul somnului. Animalele injectate cu substanţa respectivă “obosesc” imediat după administrarea acesteia, procesul respectiv demonstrând o strânsă legătură între nivelul prolactinei şi nevoia de somn. Se pare că eliberarea hormonului respectiv în timpul orgasmului îi determină pe bărbaţi să devină somnoroşi.

Oxitocina şi vasopresina, alţi doi hormoni eliminaţi în momentul orgasmului, sunt asociaţi cu apariţia somnului. Secreţia lor e însoţită, deseori, şi de cea a melatoninei, un hormon cu rol foarte important în reglarea “ceasului biologic” al organismului uman. Se pare că oxitocina joacă un rol important în diminuarea stresului, fenomen ce poate conduce, în final, la relaxare şi somn. Există şi o explicaţie oferită de teoria evoluţionistă. Principalul scop al unui bărbat e de a “produce” cât mai mulţi urmaşi. Iar somnul nu prea pare să-l ajute la îndeplinirea “obiectivului”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata