Breaking news

Cum să te obișnuiești cu corpul tău după o abdominoplastie?

loading...

Abdominoplastia a câștigat mult în popularitate în ultimii ani, pentru că este o intervenție chirurgicală sigură, rapidă, care poate da corpului o linie armonioasă, un aspect plăcut și are și un rol funcțional, în special pentru femeile care tocmai au născut.

Prin operația de abdominoplastie  se îndepărtează surplusul inestetic de piele care apare după o scădere drastică în greutate sau după o sarcină. Este o metodă chirurgicală prin care se îndepărtează excesul de piele şi grăsime (așa-numitul „șorț” sau „colăcel”) din regiunea mijlocie şi inferioară a abdomenului. Astfel se elimină pielea încreţită, întăreşte muşchii abdominali şi aplatizează abdomenul, în unele cazuri putând chiar crea mult râvnita talie de „viespe”.

Pentru pacienți, abdominoplastia vine cu schimbări estetice radicale. Mai ales că această intervenție apare la persoane care au luat deja decizii majore în ce privește propria sănătate: să scape rapid de multe kilograme, să dea naștere unui copil sau să-și refacă mușchii abdominali depărtați. Noua imagine a pacienților este diferită de ceea ce erau obișnuiți să descopere în oglindă și poate necesita o perioadă de acomodare.

 În general, majoritatea oamenilor povestesc că se simt minunat după procedură, însă se obişnuiesc mai greu cu corpul lor. Asta înseamnă că procesul de readaptare la viaţa de zi cu zi ar putea să dureze mai mult timp. Încearcă să nu te forţezi, acordă-ţi timp! Ai putea, de asemenea, să începi prin a face lucrurile care îţi plac cel mai mult. Astfel, vei transforma sentimentele angoasante în stări de bine şi împlinire. – Dr. Cristian Nițescu, chirurg plastician – https://drnitescu.ro

                5 lucruri importante despre abdominoplastie:

  1. Abdominoplastia nu este indicată femeilor care vor să rămână însărcinate sau persoanelor care sunt în proces de slăbire;
  2. Această operație durează aproximativ două ore, în funcţie de zona care trebuie excizată. Chirurgul face o incizie de-a lungul abdomenului inferior pe linia de deasupra pubisului. A doua incizie se face pentru a elibera ombilicul de ţesutul înconjurător, dacă este necesar;
  3. Externarea după operație se face la 1-2 zile, în funcție de complexitate, se recomandă evitarea activităților fizice timp de 3-4 săptămâni și trebuie purtată o burtieră elastică 1-2 luni postoperator;
  4. Timp de un an de la operație, nu este recomandată expunerea la soare;
  5. Abdominoplastia poate îmbunătăţi mult aspectul exterior, rezultatele fiind uneori cumpărarea de haine cu două-trei măsuri mai mici şi poate da pacientului mai multă încredere în sine.

                Când nu este indicată operația de abdominoplastie?

Totodată, operația de abdominoplastie nu este recomandată pacienților cu boli cum ar fi cele de inimă, diabetul, obezitatea morbidă sau celor care fumează mult.

Ce trebuie știut înainte de abdominoplastie?

Preoperator, trebuie dicutat cu chirurgul plastician despre aşteptările pe care pacientul le are de la operația de abdominoplastie. Se poate ca mass-media și prietenii să-i fi creat o serie de aşteptări nerealiste de la procedură.

Tot înainte de intervenţie trebuie pregătită casa pentru perioada de refacere după abdominoplastie. Este nevoie de gheaţă, îmbrăcăminte lejeră, largă, astfel încât să nu fie nevoie de eforturi mari la îmbrăcare și dezbrăcare. De asemenea, va fi nevoie de o persoană care să ofere suport pentru o perioadă scurtă de la intervenție.

                Recuperarea după abdominoplastie

Iniţial, este posibil ca abdomenul să fie umflat. Pe lângă medicamente, se recomandă repausul la pat în primele zile, cu coapsele în flexie uşoară, pentru a reduce tensiunea în zona abdominală (eventual cu o pernă sub genunchi) şi evitarea activităţilor fizice intense.

După o perioadă de aproximativ 3-6 luni, cicatricile se aplatizează şi se deschid la culoare. Expunerea la soare nu este recomandată timp de un an de la operaţie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Dacă indicaţiile date vor fi respectate, cicatricile se vor prezenta sub forma unor linii extrem de fine, aproape invizibile.

                “Ştiu că mulţi pacienţi sunt oarecum înspăimântaţi de acele cicatrici care rămân după efectuarea operației de abdominoplastie. Este adevărat că ele nu dispar complet, însă pot fi foarte uşor mascate de lenjeria intimă. Cicatricile nu sunt o problemă chiar atât de gravă. Mulţi le consideră inestetice, dar totuşi haideţi să ne gândim că orice modificare la care ne supunem corpul îşi lasă o amprentă asupra noastră. Cred că este doar o chestiune de acomodare şi de acceptare a riscurilor la care uneori ne supunem. În orice caz, operația de abdominoplastie îţi poate îmbunătăţi vizibil aspectul exterior.” – Dr. Cristian Nițescu, chirurg plastician – https://drnitescu.ro

Cât despre rolul funcțional al abdominoplastiei, un studiu apărut în revista “Chirurgia Plastică și Reconstructivă”, publicația oficială a Societății Americane de Chirurgie Plastică, în 2018, arată că această intervenție plastică poate reduce semnificativ durerile de spate și incontinența urinară la femei.

                Abdominoplastia poate fi repetată, dacă efectul a dispărut

Operaţia de abdominoplastie poate fi făcută de mai multe ori pe parcursul vieţii, în condiţiile în care pacienții îşi doresc să aibă un abdomen cât mai plat, chiar dacă organismul respectiv este supus la două sau mai multe naşteri, în cazul femeilor. Fiecare naştere poate să ducă la o laxitate a pielii şi a musculaturii, chiar dacă, într-o operaţie anterioară de abdominoplastie, acest lucru a fost ajustat.

loading...
1 Comentariu
  1. Florica spune

    Eu iau celinea de cateva zile, pentru a mai scapa de celulita, dar nu observ pana acum nici un fel de rezultate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata