Breaking news

Cum lupţi cu dependenţa de tutun prin ţigări rulate

loading...

Fumatul este o dependenţă biologică. Există un efect imediat asupra creierului când fumam prima țigară, aşa că continuam să fumăm pentru a regăsi această senzaţie. Mai târziu devenim condiţionaţi (reflexul lui Pavlov) astfel încât se creează anumite asocieri psihologice care devin greu (dar nu imposibil) de eliminat. 

tigari-facute-acasaCând un fumător încearcă să se lase de acest viciu, apar simptomele servajului – iritabilitate, lipsa concentrării, anxietate, iritabilitate, depresie, creșterea apetitului. S-a demonstrat că personalităţile adictive sunt mai predispuse în a deveni fumători.

Clasificare

La fel ca orice altă dependență, e un chin şi nu trebuie să uităm că nicotina este un drog. Dacă ești dependent, nu contează câte argumente îți aduc cei din jur, nu scapi de dependență până când nu ești pregătit să faci asta.

Există trei grupe de fumători: fumătorul cu dependenţă strict comportamentală, care fumează aproximativ 5 ţigări pe zi şi poate renunţa mai uşor la fumat, fumătorul cu dependenţă comportamentală şi psihică care, în anumite împrejurări, fumează 20 sau mai multe ţigări pe zi, şi fumătorul cu dependenţă psihică, comportamentală şi fizică de ţigări, care fumează constant peste 20 de ţigări pe zi.

Când fumezi regulat, chiar dacă ai un stil de viață sănătos, faci multă mișcare și ai o bună gestionare a stresului, nu eşti protejat de efectele negative ale tutunului, pe care nu le mai enumerăm deoarece se  găsesc menţionate inclusiv pe pachetele de ţigarete.

Mai puțin, dar mai sănătos!

Dacă faci parte din rândul celor conştienţi de efectele fumatului, nu reușești să te lași de acest viciu, dar doreşti măcar să reduci numărul ţigărilor şi o parte din efectele lor, o metodă eficientă ar putea fi trecerea de la ţigaretele din comerţ la ţigările făcute acasă.

Dacă ai decis să treci la ţigările confecţionate acasă, trebuie ştiut că, în acest scop ai nevoie de tuburi ţigări de pe TuburiPentruTigari.ro, tutun, filtre şi un aparat rulat/ injectat tutun. Procedeul fiind mai complex decât scoaterea unei ţigarete gata făcute din pachet, se constată o reducere a consumului de tutun la marii fumători. Într-o ţigară din fabrică există 0,7 grame de tutun, deci un pachet conţine 14 grame. O persoană care obişnuieşte să fumeze un pachet de ţigări pe zi consumă aproape 100 de grame de tutun pe săptămână. Cum majoritatea fumătorilor susţin că o pungă de tutun de 40 de grame le ajunge chiar şi cinci zile (tutunul fiind mai aerat), reiese că fumatul de ţigări rulate presupune un consum săptămânal de tutun mai mic cu aproximativ 45 de grame.

O altă diferenţă este aceea că nu faci cancer la plămâni deoarece o astfel de ţigară nu o tragi în piept. Pentru fumătorii înrăiţi însă există riscul de afte şi de cancer la gât.

Articolul nu doreşte să încurajeze consumul de tutun, dar dacă ai făcut primul pas şi recunoști că eşti  dependent de tutun, şi îţi doreşti reducerea consumului de nicotină, un prim pas poate fi apelarea la ţigările făcute acasă. Treptat şi cu multă voinţă, poţi chiar renunţa complet la fumat. Mult succes!

loading...
1 Comentariu
  1. Dorinel spune

    Eu am scapat dupa ce am facut cura cu Nicorix.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata