Breaking news

Coplata în sistemul medical de sănătate intră azi în vigoare

loading...

Azi, de ziua păcălelilor, o veste proastă dar adevărată va intra în vigoare. Coplata în sănătate intră azi în vigoare, iar românii vor plăti între 5 și 10 lei, la externarea din spital. 

coplata in sanatateMinistrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunțat pe 21 martie, că s-a aprobat HG privind coplata, pacienţii vor da între 5 şi 10 lei o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 50% pentru servicii.

Coplata pentru serviciile medicale intră în vigoare de la 1 aprilie, odată cu aplicarea contractului-cadru privind sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Nicolăescu a subliniat că s-au făcut eforturi ”imense” în discuţiile cu FMI pentru ca taxa să aibă o valoare mică şi şi-a exprimat speranţa că aplicarea coplăţii va duce la micşorarea numărului internărilor nejustificate.

”Coplata se va percepe de fiecare spital pe baza aprobării Consiliului de Administraţie al unităţii, între aceste limite”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a anunţat că sunt şi cazuri exceptate de la coplată, şi anume bolnavii cronici incluşi în programele naţionale şi care au nevoie de mai multe internări pe an, copiii până în 18 ani, gravidele, lehuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei, persoanele cu handicap. De asemenea, nu achită coplata cazurile considerate de urgenţă, urmând ca în această situaţie să fie făcute o serie de protocoale noi pentru ”internarea de urgenţă”.

Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 a fost aprobat miercuri de Guvern.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata