Breaking news

Controale la toate firmele procesatoare de lapte din România din cauza scandalului cu aflatoxină

loading...

Preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu a dispus, vineri dimineață, demararea unor controale extinse în ceea ce priveşte calitatea laptelui materie primă. Controalele naționale survin ca urmare a scandalului cu laptele contaminat cu aflatoxină.

control firme lapteDecizia a fost luată în urma depistării depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol.

Probele de lapte au fost recolate în data de 4 martie, iar în urma rezultatelor analizelor, în data de 5 martie a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

În aceste condiţii, în aceeaşi zi, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de l a fost sechestrată şi au fost stopate livrările de lapte crud către toate unităţile de procesare lapte şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte .

S-a dispus scoaterea din alimentatia bovinelor a întregului lot de furaje contaminate şi administrarea unei raţii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate şi s-au prelevat probe suplimentare din materiile prime utilizate pentru raţia care se administreaza în prezent a vacilor cu lapte.

Pentru a preveni apariţia unor situaţii similare, preşedintele ANSVSA, dr. Mihai Ţurcanu a dispus Direcţiilor judeţene o acţiune la nivel naţional, de prelevare de probe de lapte de la ferme, centre de colectare lapte, automate pentru vânzarea directă a laptelui crud, unităţi de procesare a laptelui. Probele recoltate urmează a fi analizate în laboratoare şi la Institutul de Referinţă din reţeaua ANSVSA. Acţiunea de recoltare de probe fiind demarată, primele rezultate ale analizelor vor fi obţinute în data de 9 martie”, se precizează în comunicatul de presă al ANSVSA.

Având în vedere faptul că aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe), cereale, s-a dispus prelevarea de probe din furaje şi transmiterea lor spre analiză.

Condiţiile de depozitare ale cerealelor si plantelor influenţează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creşterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate şi temperatura ridicate şi lipsa ventilaţiei.

Laptele poate conţine aflatoxine ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate cu aflatoxine.

În cursul zilei de astăzi un operator economic a anunţat ANSVSA că, în urma efectuării analizelor pentru determinarea aflatoxinei M1 din probele de lapte recoltate în cadrul programului de autocontrol, există suspiciunea depăşirii limitelor admise.

Pentru confirmarea rezultatelor, probele urmează a fi analizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. Produsul respectiv a fost retras de la comercializare până la sosirea buletinului de analiză.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata