Breaking news

Concediul medical verificat de polițiști

loading...

Gata cu prosteala și cu inflația pe bandă rulantă a concediilor medicale date pe ochi frumoși de medici, angajaților, în schimbul unei atenții. Ministrul Sănătății vrea ca poliția să intre pe fir și să verifice dacă angajații aflați în concediu medical sunt chiar bolnavi și stau și zac în pat.

SANATATAE - SPITALEMinistrul Sănătății, Atilla Cseke, vrea să introducă un act normativ care să permită poliției și reprezenanților asigurăilor de sănătate să verifice dacă agngajații care au solicitat concediu medical sunt acasă și sunt cu adevărat bolnavi. Ministerul le-a pus gând rău acelora care doar se fac că sunt bolnavi, ca să stea acasă, pe banii statului. Măsura, care ar trebui să intre în vigoare începând de luna viitoare, urmăreşte reducerea semnificativă a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale.

Proiectul de act normativ prevede măsuri care dau posibilitatea autorităţilor  să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau,  după caz, casa de asigurări de sănătate pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă în  orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament. Dacă angajatul care se află în concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.

Guvernul vrea să impună amenzi duble pentru eliberarea ilegală a certificatelor de concediu medical de către medicii de familie. Medicii vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.Medicii sunt de părere că acest sistem de verificări la domiciliu va reduce suspiciunea de corupţie asupra cadrelor medicale.

Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea noilor prevederi va reduce cu 20% cheltuielile prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata