Breaking news

Citricele – susrsă inepuizabilă de vitamina c

loading...

Adevărate bombe de vitamina C, lămâia, mandarina, portocala şi grapefruitul  sunt frecvent folosite în tratamente cosmetice naturiste şi în diete. Calităţile si efectele lor sunt vizibile, atât la nivelul epidermei, cât şi în creşterea rezistenţei organismului. Din punct de vedere cosmetic, au proprietăţi astringente, curative, antiseptice, antiiritante şi sunt importante surse nutritive și hidratante pentru piele.

LĂMẬIA. Atât lămâile galbene, cât şi cele verzi sunt utilizate în tratarea răcelilor, a dizenteriei, pentru eliminarea unor paraziţi intestinali. Sucul de lămâie contribuie la scăderea colesterolului în sânge şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. Datorită vitaminelor din grupa B, sucul de lămâie este un tonic muscular şi al sistemului nervos. Din cauza acidităţii ridicate, lămâia nu este recomandată celor cu stomacul sensibil.

PORTOCALA. Are un conţinut mai ridicat de luteină şi caroten, fiind indicate in prevenirea bolilor cardiovasculare. Gravidelor li se recomandă un consum constant de portocale, acidul folic conţinut de ele prevenind malformaţia de tub neural la făt.

GRAPEFRUITUL. În medicina veche chineză, grapefrutul era utilizat pentru a uşura digestia, dar şi pentru a le tăia pofta de alcool celor ce beau fără măsură. Reglează activitatea pancreasului şi previne balonările. Spre deosebire de grapefrutul galben, cel roşu are un conţinut mai ridicat de caroten, un antioxidant care previne îmbătrânirea.

Proprietăţi antiîmbătrânire are şi seleniul, care se găseşte din abundenţă în citrice. În acest sezon, citricele sunt o soluţie naturală de prevenire a răcelii şi a stărilor gripale, detoxifiere. Un pahar cu suc de portocale dimineaţa (200 de mililitri) sau sucul de la o lămâie diluat cu apă şi amestecat cu puţină miere contribuie la întărirea imunităţii şi ne ajută să ţinem la distanţă virozele. Atunci când viroza s-a instalat şi apar stările febrile, sucurile de citrice scad febra şi potolesc setea. Citricele sunt o sursă foarte bună de potasiu, caroten, licopen, fibre alimentare. Studiile au arătat ca un consum constant de citrice reduce apariţia cancerului de colon şi a celui de stomac, dar previne şi cataracta.

Detoxifiere: afecţiunile hepatice sunt o categorie de boli în care citricele au efecte benefice. O portocală, un grapefruit sau un pahar de suc pe zi stimulează producţia de bilă – lichid secretat de celulele ficatului, care contribuie la digestia grăsimilor. Ficatul este supus unui stres oxidativ puternic din cauza funcţiilor lui de detoxifiere a organismului. Pentru ca detoxifierea să se deruleze corect este nevoie de antioxidanţii prezenti in citrice – vitamina C, E, luteina, licopen, caroten. Citricele pot fi şi un mijloc de prevenire a anemiei. Vitamina C din aceste fructe ajută organismul să asimileze fierul din alimente.

Ana Nedelcu

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata