Breaking news

Cancerul digestiv, prima cauză a mortalităţii în Uniunea Europeană

loading...

Potrivit datelor înregistrate la nivelul Uniunii Europene, cancerul digestiv reprezintă cauza numărul unu a mortalităţii cetăţenilor europeni pe teritoriul Uniunii Europene.

Cifrele europene arată că peste 375 000 de cetăţeni îşi pierd viaţa anual în urma acestei maladii, cu mult mai mult decât în cazul cancerului la sân sau la plămâni.

„Este extrem de îngrijorător faptul că procentul persoanelor care își pierd viața ca urmare a cancerului sistemului digestiv şi a formelor acestuia crește cu rapiditate, datorându-se parțial îmbătrânirii populației Europei. Numărul cazurilor de cancer esofagian este în creștere, iar cauzele acestuia sunt încă relativ necunoscute. Cancerul pancreatic reprezintă cea mai letală formă de cancer care afectează sistemul digestiv, rata de supraviețuire de cinci ani în urma acestuia fiind în medie de doar 4%. Numărul cazurilor de cancer la ficat este în creștere în majoritatea țărilor europene ca urmare a legăturii dintre acesta și hepatita virală și a faptului că modurile de viață nesănătoase sunt extrem de răspândite” declară europarlamentarul PDL, Petru Luhan.

În acest context, europarlamentarul român a adresat o întrebare Comisiei Europene, solicitând informaţii privind abordarea europeană în combaterea acestui fenomen letal, care cunoaşte o creştere continuă, însă răspunsul Comisiei nu l-a mulțumit.

Răspunsul Comisiei Europene este inacceptabil. Rata ridicată de mortalitate demonstrează în mod evident că nu se face suficient pentru a reduce cancerul digestiv. Această tendinţă este demonstrată de implementarea testelor pentru depistarea cancerului la nivelul UE. Astfel, testele pentru depistarea cancerului la sân și a cancerului de col uterin sunt aplicate pe scară largă în UE, însă mai puțin de jumătate din statele membre au introdus programe de testare a populației pentru depistarea cancerului colorectal”, spune Petru Luhan.

Potrivit Comisiei: aceste măsuri sunt considerate suficiente pentru nivelul la care se află această afecţiune şi nu sunt luate în considerare acţiuni suplimentare pe viitor.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană subfinanţează nevoile de cercetare în acest domeniu.

”Ne întrebam câţi oameni mai trebuie să moară anual pentru ca această maladie să fie abordată ca o problemă de sănătate serioasă de către politicieni şi factori de decizie“, spune Colm O’Morain, președintele Asociaţiei Europene de Gastroenterologie (UEG).

 

 

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata