Breaking news

Avionul SMURD cumpărat din banii donatorilor, a făcut primele misiuni de salvare

loading...

Avionul medical SMURD cumpărat din donațiile de 2% făcute de români, a efectuat deja primele misiuni internaționale de salvare.

avion smurdPrimul avion SMURD achiziţionat din banii oamenilor care au redirecționat 2% din impozitul pe venit, a efectuat primele misiuni internaţionale de salvare. Avionul a transportat un nou-născut aflat în incubator de la Budapesta la Bucureşti, precum şi o persoană aflată în stare gravă, de la Bucureşti la Istanbul.

În ultima săptămână, piloţii Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne au intervenit pentru salvarea a 53 de persoane, misiunile fiind realizate în cadrul SMURD.

Misiunile au fost executate prin punctele de operare aeromedicală SMURD – Bucureşti (23 misiuni), Iaşi (13 misiuni), Constanţa (10 misiuni) şi Craiova (4 misiuni).

Avionul de tip Piper PA-42 Cheyenne III, fabricat în SUA, a fost achiziționat în anul 2012, ca avion second hand cu 5500 de ore de zbor efectuate şi este dotat cu echipamente medicale noi conform standardelor europene pentru a putea efectua misiuni umanitare  de salvare a pacientilor in stare grava, în regim gratuit pentru întreaga populatie, pe timp de zi şi noapte in conditii meteorologice complexe, alături de elicopterele SMURD.

În cazul condițiilor meteo nefavorabile, avionul este un mijloc de transport mult mai sigur şi permite executarea unor misiuni ce nu pot fi realizate cu elicopterele SMURD.

Avionul este botezat după numele doamnei doctor Monica Cardoş, aceasta fiind primul medic SMURD căzut la datorie în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD Mureş din 2003, la Cojocna, in județul Cluj.

Pentru achizitia si operationalizarea aeronavei a fost alocat bugetul de 1.008.255 EUR, reprezentand:

757.300 euro a fost valoarea de achiziție a avionului SMURD ce include aeronava cu resursele existente, o serie de lucrări de îmbunătățire, 2 tărgi medicale, inscripționarea avionului.

57.040 euro, echipamente medicale necesare asigurării îngrijirilor la nivel de terapie intensiva pe durata zborului.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata