Breaking news

Aurelia Drăghici, demisă de Eugen Nicolescu din funcția de director al Institutului Cantacuzino

loading...

Aurelia Drăghici a fost demisă vineri, din funcția de Director al Institutului Cantacuzino, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în locul acesteia revenind Radu Iordăchel.

institutul cantacuzinoLa o zi după izbucnirea scandalului cu vaccinurile antigripale pline de bacterii toxice, Aurelia Drăghici a fost dată afară de la conducerea Institutului Cantacuzino.

După ce a fost demisă, Aurelia Drăghici a spus că Eugen Nicolăescu a făcut presiuni asupra ei pentru a pune pe piaţă vaccinul antigripal produs de Institutul Cantracuzino, deşi acesta nu fusese autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Directoarea a trimis o scrisoare premierului Ponta în care spunea că Nicolăescu a făcut presiuni asupra ei și a Institutului pentru ca vaccinul să fie pus oricum în circulație.

În replică, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că singura instituţie care poate aproba sau respinge punerea pe piaţă a unui produs farmaceutic este Agenţia Naţională a Medicamentului, Institutul Cantacuzino neavând nicio putere în acest sens, indiferent de presiuni.

La conducerea Institutului Cantacuzino a revenit Radu Iordăchel, care fusese demis în iulie 2013, de către ministrul Eugen Nicolăescu, din cauza unor probleme de management. Acesta a fost repus în funcţie după ce a câştigat în instanţă supendarea ordinului prin care a fost demis, până la judecarea cererii acestuia de anulare a dispoziţiei ministrului Sănătăţii, au precizat sursele citate.

Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat joi, că Institutul Cantacuzino a produs în acest sezon 400.000 de doze de vaccin antigripal, din care au fost prelevate probe pentru analize de conformitate.

În 24 decembrie 2013, ANM a comunicat Institutului Cantacuzino că vaccinul nu poate fi pus pe piaţă întrucât nivelul de endotoxine depăşea limita admisă. ANM a trimis probe, pentru reverificare, şi Agenţiei franceze a Medicamentului, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform. 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata