Breaking news

Alzheimer, depistat mai devreme cu ajutorul unui marker

loading...

Prin intermediul unui marker biologic prezent în lichidul cefalorahidian, Alzheimer-ul va putea fi identificat cu câţiva ani în avans, cu o acurateţe de aproape 100%.

Alzheimer_7Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Gent din Belgia şi de la Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiativeau identificat astfel un marker biologic care este prezent în proporţie de 90% la pacienţii suferind de Alzheimer, în proporţie de 72% la persoanele suferind de tulburări cognitive uşoare şi de 36% la persoanele cu funcţii cognitive normale.

În cadrul unui de grup de subiecți umani, 57 de pacienţi suferind de tulburări cognitive uşoare au fost monitorizaţi timp de cinci ani. Modelul s-a dovedit eficient, având o acurateţe de 100% în ceea ce priveşte identificarea cazurilor de Alzheimer, au precizat autorii studiului.

Autorii lui subliniază faptul că “debutul propriu zis al maladiei Alzheimer (…) precede primele simptome cu 10 ani sau chiar mai mult”.

Faptul că acest marker biologic este prezent la peste o treime dintre subiecţii fără tulburări cognitive sugerează că maladia este activă şi detectabilă mult mai devreme decât se credea.

Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii aproximativ 37 de milioane de persoane în lume, suferă de demenţă, cauzată de maladia Alzheimer.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata