Breaking news

Alianța Medicilor, scandalizată de decizia Guvernului de a legaliza șpaga

loading...
0 4

Medicii reuniți pe facebook sub numele de ”Alianța Medicilor”, se opun vehement propunerii Guvernului Ponta de a legaliza șpaga dată de pacienți, personalului medical.

salarii mediciMedicii nu vor ca șpaga să fie legalizată. Alianța Medicilor susține că această măsură este umilitoare și inacceptabilă.

„NU VREM LEGALIZAREA ŞPĂGII! Vrem salarii decente şi condiţii optime să putem oferi pacienţilor un serviciu medical de calitate. Suntem pur şi simplu scandalizaţi de desconsiderarea pe care Guvernul o arată nu doar faţă de medici, dar şi faţă de pacienţi prin încercarea de a legaliza şpagă dată doctorului. În nici o ţară civilizată un pacient nu da o “atenţie” medicului. Am fost chiar de-a dreptul şocaţi când am auzit la televizor că se va crea o listă de “norme” care, dacă sunt respectate, va face ca mita dată medicilor să devină legală. Este inadmisibil că într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de dare de mită, şpagă sau plic, ori legalizarea acestor fapte”, se arată în comunicatul Alianței Medicilor, remis exclusivNEWS.ro.

Medicii sunt siderați și de faptul că sindicatele care au negociat condițiile de majorare a salariilor, au acceptat și legalizarea mitei.

„Mai grav este că sindicatele din domeniul medical, participante la “negocierile” cu Guvernul, au putut fi de acord cu propunerea halucinantă de legalizare a mitei. De partea cealaltă, aceeaşi reprezentanţi sindicali declarau satisfăcuţi în faţă camerelor de filmat că au reuşit să obţine o mărire de “25%” pentru toate persoanele ce lucrează în domeniul sanitar. Poziţia Alianţei Medicilor a fost clară de la început: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar în cadrul acestui proces de modernizare să se rezolve şi problema salarizării. Bani există, dar trebuie bine administraţi. Din start am spus că suntem împotriva legalizării mitei, o acţiune degradantă atât pentru medic cât şi pentru pacient”, se maia rată în comunicat.

Alianța Medicilor concluzionează spunând că: Ce s-a întâmplat astăzi este o desconsiderare, de către toţi cei care au luat parte la acele “negocieri”, pentru tot ce înseamnă act medical în România şi drepturi ale pacienţilor. Această practică a şpăgii din sistemul sanitar care, iată, are loc cu binecuvântarea politicienilor, trebuie oprită odată pentru totdeauna.

Medicii protestatari adunaţi pe Facebook s-au aliat pentru a cere modernizarea sistemului de sănătate În urma sugestiilor primite din partea foarte multor membri ai grupului “Medici gata de greva generală”, ajuns în prezent la peste 21.000 de membri, grupul de iniţiativa a hotărât pe dată de 17 august că această mişcare spontană a cadrelor medicale să poarte numele de “Alianţa medicilor pentru modernizarea în sănătate”.

Reacţia cadrelor medicale a fost generată de hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a decis că medicii sunt consideraţi funcţionari publici după legea penală, făcându-i astfel pasibili de închisoare dacă primesc o donaţie din partea pacienţilor.

În ultimii 25 de ani toate guvernele au luat bani de la sănătate şi i-au dat în altă parte, asumând faptul că pacientul vine cu plicul la doctor. Existenţa este un mod degradant atât pentru medic cât şi pentru pacient, de a recompensă un serviciu medical, total neavenit pentru o ţară modernă, şi care trebuie eliminat”, a spus Dr. Coriu Letiţia, a cărei scrisoare a generat reacţia de protest pe Facebook.

“Noi nu dorim să primim plicuri ori să se legalizeze şpaga. Dorim salarii decente, după măsură responsabilităţii pe care o avem faţă de oameni, şi condiţii optime în spitale să putem oferi un serviciu medical de calitate pacienţilor noştri”, a adăugat Dr. George Ilie.

Conform datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, în ultimii 4 ani au plecat din România peste 7.000 de medici, motivaţia principala fiind salarizarea foarte slabă şi condiţiile proaste din spitale.

Salariul unui medic rezident, de exemplu, este de 1.600 lei, iar al unui medic primar, de deciziile căruia depind vieţile dintr-o întreagă secţie, este în jur de 2.200 lei.

“Bani există pentru sănătate, însă sunt prost gestionaţi de către politicieni, ceea ce are efect negativ asupra sănătăţii tuturor românilor. A venit timpul că situaţia această perpetuată de 25 de ani să înceteze, iar sistemul de sănătate din România să între într-un proces de modernizare şi aducere la standarde europene“, a spus Dr. Coriu.

Scopul principal al Alianţei Medicilor este de a coaliza atât cadre medicale cât şi pacienţi pentru a susţine modernizarea sistemului de sănătate din România, astfel încât pacienţii să se bucure de servicii de cea mai bună calitate, iar medicii de condiţii optime să îşi poată desfăşura activitatea performant, în folosul pacienţilor.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România este alături de medici și susține demersurile lor de a obține respect și salarii mai bune.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România va susține demersurile revendicative ale medicilor.

”Înțelegem perfect că rabdarea medicilor a ajuns la final. Sunt puțini, muncesc extrem de mult și sunt plătiți foarte prost. Îmi doresc ca medicul care mă operează să nu se gândească în acel moment cu ce plătește facturile, îmi doresc să fie preocupat exclusiv de actul medical. Pacienții sunt alături de medici în ceea ce fac în acest moment și nu se vor întoarce împotriva lor păstrând puternică relația medic pacient. Ca pacient, îmi doresc în egală măsură tratamente performante, servicii medicale de calitate și medici bine pregătiți. Nu aș vrea ca toți medicii valoroși să lucreze în străinătate. Consider că acest lucru se poate face doar prin alocarea a 6% din PIB către sănătate”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Sistemul de sănătate se confruntă cu o lipsă cronică a finanțării, iar acest lucru se răsfrânge cu consecințe grave asupra pacienților.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România va lansa în perioada imediat următoare campania ”Pacient de România. 6% pentru sănătate”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata