Breaking news

Afla de aici ce sunt celulele stem si la ce ajuta

loading...

In ultimul deceniu am inceput sa auzim din ce in ce mai des de celule stem, dar ce exact sunt acestea si de ce recoltarea lor a inceput sa devina atat de populara in randul tarilor civilizate?

stemsure_logo

Celulele stem, denumite si celule susa sunt acele componente microbiologice ale oricarui organism care, prin procesul de diviziune mitotica produc doua alte celule cu capacitate diferite. Astfel, o celula stem, prin diviziune, poate sa isi pastreze caracterul nediferentiat, sau poate sa se transforme intr-o celula cu o alta functionalitate. Imaginati-va aceste celule ca fiind un adevarat “cec in alb” al organismului, ele se pot multiplica, sau pot sa se transforme intr-o cu totul alta celula, in functie de necesitate. Aceste doua capacitati se numesc self renewal, sau auto-innoire si diferentiere si sunt de-a dreptul cruciale in dezvoltarea, functionare si mentinerea sanatatii organismului uman.

Exista in organismul uman peste 200 de celule diferite, dar acestea au un lucru crucial in comun, faptul ca toate si-au pornit existenta ca fiind celule stem. Viata fatului porneste ca un conglomerat de celule stem. Pe timpul dezvoltarii sale in mediul intrauterin, o parte din celulele stem se diferentiaza, devenind componente cruciale ale formarii fatului, iar altele isi mentin caracterul pentru a asigura reinnoirea, repararea si mentinerea sanatatii tesuturilor si ale organelor.

In anul 1998 au fost puse la punct metodele de izolare si cultivare ale celulelor stem. Iar in anul 2007, Mario R.Capecchi, Sir Martin J. Evans si Oliver Smithies au castigat Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie datorita descoperirii lor uimitoare de a introduce modificari genetice specifice prin intermediul celulelor stem recoltate din embrioni. In prezent, tehnologia a avansat atat de mult incat pot fi folosite si celule stem adulte pentru a trata diferite maladii genetice si nu numai. Momentan, o singura categorie este dovedita unanim de catre medicii din intreaga lume si acceptata ca avand efect utilizarea in scop terapeutic si anume, celulele stem hematopoteice.

La ora actuala, celulele stem hematopoteice pot fi folosite pentru a trata diferite leucemii acute precum Leucemia Acuta Limfoblastica, Mielida sau chiar si Nediferentiata. Pe langa leucemii, celulele stem mai pot fi folosite si pentru a trata diferite maladii congenitale metabolice, boli ale sistemului nervos central, boli autoimune si altele. Importanta acestora este una cruciala in domeniul medicinii, avand in vedere modul rapid in care ele actioneaza, dar si versatilitatii lor.

O practica recomandata de catre toti medicii este cea a recoltarii celulelor stem homeopoteice din sangelele placentar, sau cel regasit in cordonul ombilical in momentul nasterii copilului tocmai pentru a detine pe intreaga durata a vietii sale o sursa de celule stem compatibile in mod direct cu organismul lui. Astfel, copilul, cat si rudele directe ale acestuia vor putea sa se apere pe parcursul vietii de diferite boli care ar putea sa fie vindecate rapid prin intermediul acestor celule de-a dreptul magice!

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata