Breaking news

Voronin îl atacă pe Băsescu

loading...

basescu-si-voroninConform declaraţiei Partidul Comuniştilor din Republica Moldova: “Conducerea României pune la îndoială identitatea şi limba moldovenească” . PCRM a dat publicităţii ieri o declaraţie în care spune că de când Traian Băsescu este preşedintele României, relaţiile dintre cele două ţări s-au degradat. În declaraţia care poate fi citită pe pagina de internet PCRM, se mai spune că în mod voalat sau direct, conducerea României pune la îndoială identitatea şi limba moldovenească, ofensînd astfel „întreaga populaţie” a Republicii Moldova.

 În ajunul vizitei preşedintelui României, liderul PCRM Vladimir Voronin a pus la îndoială oportunitatea ei, spunînd că Traian Băsescu ar trebui să rămână acasă.

 Fostul președinte Vladimir Voronin a fost audiat, luni, la Procuratura Generală, în legatură cu evenimentele din 7-8 aprilie 2009. Voronin susține că a ordonat eliberarea tinerilor reținuți în comisariate de poliție în zilele evenimentelor din aprilie 2009.

Vladimir Voronin a declarat jurnaliştilor în urma audierilor de marţi că a aflat cu întârziere despre moartea unui tânăr şi arestarea altor câteva sute după proteste:

 „Aţi dat ordin ca tinerii arestaţi să fie judecaţi în comisariatele de poliţie?

Nu. Eu am dat ordin ca tinerii să fie eliberaţi imediat acasă la părinţi. Şi aşa a şi fost.”

Vladimir Voronin a mai spus că nu a avut cunoştinţă şi nici nu a avut scopul să se informeze despre toate acţiunile întreprinse de fostul ministru de interne Gheorghe Papuc pe 7 aprilie. Papuc şi fostul comisar al municipiului Chişinău sunt cercetaţi în calitate de bănuiţi în dosarul maltratării tinerilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat ProTV Chişinău, că este creştin, aşa că l-a iertat pe Vladimir Voronin, apreciind totodată că a dat dovadă de naivitate crezând că fostul lider moldovean “face ceea ce spune. Eu sunt creştin, aşa că pentru mine domnul Voronin este iertat“, a spus Traian Băsescu, întrebat dacă l-a iertat sau dacă are de ce să-l ierte pe fostul preşedinte moldovean. “Problema domnului Voronin este cu istoria“, a adăugat şeful statului român, spunând că depinde dacă acesta va rămâne în istoria Rep. Moldova ca un lider care a blocat progresul ţării sale spre Europa sau drept “o figură luminoasă care a spus una şi a făcut alta“.

 Pe de altă parte, partidul lui Marian Lupu – Partidul Democrat din Moldova – arată, printr-un comunicat de presă, că vizita președintelui Băsescu va semnifica “desfașurarea unei etape pragmatice în relațiile dintre țările noastre“. „În cadrul dialogului de la Chișinău, PDM va pleda pentru finisarea cat mai rezultativă și rapidă a negocierilor și semnarea Tratatului de baza și Tratatul privind frontiera, adaptate la realitațile actuale”, arată declarația PDM.

 Vizita președintelui roman Traian Băsescu a avut loc și în contextul în care autoritațile Republicii Moldova au ales să își manifeste deschiderea față de Romania – dupa atația ani de raporturi înghețate și conflictuale chiar anul trecut, prin expulzarea ambasadorului roman – și printr-un gest simbolic: eliminarea sîrmei ghimpate de la granița dintre Romania și Moldova, care urmează sa fie topită, iar din metal să se facă un pod între cele doua țări.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata