Breaking news

USL propune 300 de deputați și doar 100 de senatori

loading...

USL vrea ca viitorul Parlament al României să aibă doar 300 de deputați aleși proporțional și 100 de senatori, aleşi uninominal, şi diferenţierea clară a atribuţiilor celor două Camere.

senat si cameraPremierul Victor Ponta a declarat, luni, că propunerea USL la modificarea legislaţiei electorale priveşte limitarea numărului de parlamentari la 300 de deputaţi, aleşi proporţional, şi 100 de senatori.

În cadrul Comisiei de Cod electoral, am reafirmat poziţia USL. Ne dorim o Cameră a deputaţilor cu un număr maxim de 300 de deputaţi, de principu aleşi pe vot proporţional, şi cu principale atribuţii care ţin de buget, de legile principale, şi un Senat format din 90 – maxim 100 de senatori aleşi uninominal pe baza reprezentării judeţelelor şi regiunilor şi care să aibă ca principale atribuţii dezvoltarea regională, politica externă şi politica de apărare”, a spus Victor Ponta.

Premierul a precizat că prin aceste propuneri USL păstrează principiul bicameralismului, dar reduce numărul de parlamentari printr-o limitare foarte clară.

Potrivit spuselor premierului, Camera Deputaților va avea clar atribuţiile principale care ţin de administrarea de zi cu zi, de controlul asupra Guvernului, iar Senatul are politică externă, politică de apărare şi dezvoltare regională.

În prezent, Parlamentul României numără 588 de membrii, aleși uninominal la 9 decembrie 2012. Dintre aceștia 412 sunt deputați și 176 de senatori, cu 117 mai mult față de legislativul din perioada 2008-2012.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata