Breaking news

Titu Bojin, președinte al CJ Timiș a demisionat din toate funcțiile deținute în PSD

loading...

Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, și-a dat vineri, demisia din toate funcțiile deținute în PSD, după ce DNA a dispus cercetarea lui sub control judiciar.  Și preşedintele executiv al PSD Timiș, Adam Crăciunescu, a demisionat din partid.

titu bojin - psdDNA face curățenie în PSD. Vineri, primii doi lideri ai PSD Timiș, Titu Bojin și Adam Crăciunescu, au demisionat din partid ca urmare a dosarelor penale în care sunt anchetați sub control judiciar.

Titu Bojin deținea funcția de președinte al PSD Timiş încă din anul 2008, fiind membru al partidului încă din 1992, când acesta se numea PDSR. Adam Crăciunescu deținea funcția de președinte executiv al PSD Timiș.

Titu Bojin este cercetat sub control judiciar, fiind suspectat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, într-un dosar privind atribuirea de contracte de achiziţii unei anumite firme.

Procurorii DNA susțin că Preşedintele Consiliului Judeţean Timiș şi Mihoc Marcel, consilier judeţean, au determinat funcţionari de decizie din cadrul unor instituţii publice, societăţi de stat sau primării să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unor contracte în baza cărora, firmele controlate de Didilă George (S.C. Ecomet West S.R.L, S.C. ELECTRO SIG STAR S.R.L ) să furnizeze produse la prețuri supraevaluate sau care nu erau necesare, în dauna entităților respective. 

În perioada mai – iulie 2014, inculpatul Bojin Titu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiș, folosindu-se și de influenţa şi autoritatea derivată din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid, a determinat funcționari din cadrul Administraţiei Bazinale a Apelor Banat să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a trei contracte de furnizare produse către S.C. ECOMET WEST S.R.L., producându-se astfel o pagubă persoanei juridice achizitoare, întrucât nu era necesară achiziţionarea respectivelor produse, în valoare de 69.901,28 lei.

În perioada iunie-noiembrie 2014, prevalându-se de poziția sus menționată, Bojin Titu, împreună cu Mihoc Marcel, consilier judeţean în Consiliul Judeţean Timiş, i-au determinat i-au determinat pe funcţionarii publici din cadrul Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara, să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii către S.C. ELECTRO SIG STAR S.R.L., prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a patru contracte de furnizare produse a căror contravaloare nu a fost încă achitată. 

În cursul anului 2014, inculpatul Didilă George, pentru a-i determina pe edilii sau pe directorii instituţiilor de pe raza judeţului Timiş să încheie contracte cu societăţile pe care le controlează, a invocat în discuţiile pe care le-a avut cu aceştia, relaţiile apropiate în care se află cu preşedintele Consiliului Judeţean Bojin Titu şi consilierul Mihoc Marcel, importanţi factori de decizie la nivel judeţean, în ceea ce priveşte alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea încheierea contractelor de achiziţie publică. De multe ori, menționarea, în cadrul discuţiilor a acestor relaţii apropiate, precum şi tonul agresiv adoptat de către inculpatul Didilă George, îi determina pe funcţionari să acţioneze cu celeritate în sensul dorit de acesta. 

În unele cazuri, inculpații Bojin Titu și Mihoc Marcel au fost cei care i-au determinat pe respectivii funcționari publici să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a contractelor către firmele administrate de inculpatul Didilă George. În aceeași perioadă, în relaţia cu şefii Depourilor S.N.C.F.R. Călători S.A., pentru a-i determina pe funcţionarii publici aflaţi în subordinea companiei feroviare să încheie contracte cu societăţile comerciale pe care le controla, inculpatul Didilă George a invocat în discuţiile pe care le purta, relaţiile apropiate în care se afla cu unul dintre directorii societăţii feroviare, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru. Acesta din urmă era, la acel moment, factorul de decizie la nivelul companiei, în ceea ce priveşte aprobarea necesarului de materiale destinate achiziţionării, cât şi pentru alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea să încheie contractele de achiziţie publică. 

Mai mult, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru i-a determinat pe funcționarii publici din subordinea să-și exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, către firmele controlate de inculpatul Didilă George, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unui contracte de furnizare produse. Inculpatul Didilă George a mai beneficiat și de sprijinul inculpaților Protopopu Gabriel Telu și Cosmineanu Daniel Ninel, care, în plus, i-au permis acestuia accesul la informații ce nu erau destinate publicităţii, la acel moment.

 Informaţiile reprezentau intenţia unei alte societăţi comerciale de a participa la o procedură de achiziţie cu atribuire directă, precum si ofertele financiare ale respectivei societăţii în legătură cu achiziţia publică. 

La data de 14 august 2014, pentru un astfel de „ajutor”, inculpatul Didilă George a oferit cu titlu de mită suma de 2.000 lei inculpatului Cosmineanu Daniel Ninel, şeful Biroului Aprovizionare din cadrul Depoului Cluj, pentru ca acesta din urmă să atribuie un contract de furnizare produse către una din firmele controlate de inculpatul Didilă George. De asemenea, o altă acţiune realizată de inculpatul Didilă George pe lângă şefii Depourilor a constat în impunerea unei sume minime, în valoare de 20.000 lei, pentru care trebuia efectuate comenzi, acesta nefiind de acord cu comenzile având valori mai mici decât suma respectivă. 

Totodată, în unele situaţii inculpatul Didilă George a instigat funcţionarii publici şi cu privire la achiziţionarea unor produse care nu se aflau în necesarul de bunuri al Depourilor respective la acel moment, impunând cumpărarea acestora pentru a creşte valoarea facturii până la suma de 20.000 lei. Ca și mod de operare inculpatul Didilă George, transmitea trei oferte de la societăţi distincte şi de pe adrese de e –mail diferite, pentru a oferi funcţionarilor publici posibilitatea ca aceștia să creeze o aparenţă de legalitate în derularea procedurii de achiziţie publică. 

Acest mod de operare al inculpatului Didilă George, de a instiga funcţionarii publici să săvârşească infracţiuni de abuz în serviciu, este folosit cu ocazia încheierii tuturor contractelor de achiziţie publică la nivelul judeţului Timiş şi în unele cazuri chiar şi la nivelul Depourilor S.N.C.F.R, contracte în valoare totală de 754.777,73 lei (167.728,36 euro).

Adam Crăciunescu se află şi el sub control judiciar, într-un alt dosar, privind retrocedări ilegale de păduri.

Titu Bojin este al treilea președinte de Consiliu Județean care pleacă din partid, după ce Bîgiu Marian, șef la CJ Buzău, a fost dat afară din PSD, pentru că a fost prins luând șpagă 50.000 de lei. Iar Bunea Stancu, șef la CJ Brăila, revocat din funcție în urmă cu o lună, pe motiv de incompatibilitate, cercetat penal de DNA pentru fapte de corupție, a fost revocat din funcția de președinte al PSD Brăila și dat afară din partid.

PSD a rămas și fără președintele Consiliului Județean Vâlcea, întrucât Ion Cîlea a decedat pe 3 decembrie 2014.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata