Breaking news

Statutul parlamentarilor, declarat a doua oară consecutiv, ca fiind neconstituțional de către CCR

loading...

CCR a decis miercuri că noul statut al parlamentarilor încalcă din nou Constituția României. Astfel pentru a  doua oară consecutiv judecătorii CCR resping statutul aleșilor.

statutul parlamentarilor respins de ccrPe 20 martie 2013, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului au votat, noul statut al parlamentarilor, după ce pe 27 februarie CCR a respins varianta inițială pe motiv că este neconstituțional.

Membrii comisiilor au decis să modifice termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

Comisiile au stabilit şi înlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.

Nemulțumiți de aceste noi modificări, parlamentarii PDL au anunțat că vor depune o nouă contestație la CCR. Astfel că azi, CCR a declarat încă odată neconstituțional statutul parlamentarilor.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi în ceea ce priveşte punctul 1,

1. Admite, în parte, obiecţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile art.I pct.14 [referitoare la introducerea art.19¹ alin.(1) în Legea nr.96 ∕ 2006], din Legea de modificare şi completare a Legii nr. 96 ∕ 2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor sunt neconstituţionale, în raport de criticile formulate.

2. Respinge, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate cu privire la art.IV din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96 ∕ 2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, se arată în decizia de azi a CCR..

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata