Breaking news

Propunerile Guvernului pentru FMI:TVA 25% și cota unică de 10%

loading...

Guvernul României pregătește un nou pachet fiscal pe care să îl prezinte delegației FMI și Comisiei Europene, pentru a putea primi următoarea tranșă de bani în valoare de 900 de milioane de euro.

emilbocGuvernul vrea să crească TVA-ul la 25% iar cota unică să o reducă la 10%, iar diferența de 6 procente să o recupereze prin impozitarea terenului agricol, prin şi alte taxe suplimentare pe proprietate.

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional va fi prezentă în România de luni  până pe 4 august şi va decide dacă Fondul va elibera sau nu cea de-a şasea tranşă a împrumutului către ţara noastră, în valoarea de 900 de milioane de euro.

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional care va ajunge lunila Bucureşti va fi condusă de Jeffrey Franks şi va stabili împreună cu Ministerul de Finanţe rectificarea bugetară şi noile ţinte macroeconomice ale României.

Andreea Paul Vass, conslierul premierului, a postat recent pe blogul propriu o analiză în care arată că o cotă unică redusă la 10% începând cu anul 2011 ar genera pierderi imediate la încasările bugetare de 9,1 miliarde de lei (circa 3,4 miliarde de lei la impozitul pe profit şi de 5,7 miliarde de lei la impozitul pe venit), ceea ce înseamnă circa 1,8% din PIB.

Potrivit consilierului, unul dintre avantajele reducerii cotei unice constă într-o colectare suplimentară de venituri publice de cel putin 0,45% din PIB prin diminuarea cu o cincime a muncii la negru pe termen scurt.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata