Breaking news

Premierul Chinei, Li Keqiang a declarat în Parlamentul României că se simte ca acasă

loading...

Premierul chinez, Li Keqiang, a declarat, miercuri, în Parlamentul României, că se simte la Bucureşti ca acasă, precizând că a fost primut cu multă căldură de către Guvernul Ponta.

premier china - parlament romaniaLi Keqiang se simte în România ca acasă. Premierul Chinei a mulțumit autorităților române pentru căldura cu care a fost primit, subliniind că primirea făcută a reuşit să transforme iarna în primăvară.

De când am ieşit din avion am văzut că este vreme senină, de parcă ar fi primăvară. Guvernul României ne-a primit foarte călduros, pe mine şi pe delegaţia mea, a făcut aranjamente speciale pentru delegaţia noastră şi a transformat această iarnă într-o vreme frumoasă, de primăvară”, a declarat premierul chinez în Parlamentul României.

Li Keqiang a povestit că, anterior discursului în plenul Parlamentului, s-a întâlnit cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi cu cel al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care i-au urat să se simtă ca acasă în România: Eu le-am spus că, deşi am sosit de câteva zile în România, nu ştiu în ce dată suntem, pentru că nu simt că am plecat de acasă. Sunt deja acasă.

Li Keqiang a prezentat patru propuneri în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale, la 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi China şi la 10 ani de la semnarea Parteneriatului amplu de prietenie.

Premierul chinez a spus că ţara sa doreşte “să dezvolte comerţul cu România pe baza principiului egalităţii. Bejingul va importa în anii următori 500.000 de vaci.

Totodată, cele două ţări pot construi parcuri industriale comune, mai ales că există “condiţii favorabile” create de facilitarea regimului de vize pentru cetăţenii chinezi şi de memorandul de cooperare economică, semnat luni, la Bucureşti.

El a vorbit şi despre prietenia tradiţională dintre poporul român şi poporul chinez.

Li Keqiang a spus că există două proverbe, unul românesc, “Apa trece, pietrele rămân”, şi unul chinezesc, “Prietenia e înrădăcinată şi va înflori”, care reflectă relaţiile dintre cele două ţări.

”China vede România ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa de est şi UE. Avem responsabilitatea ca prietenia chino-română să continue din generaţie în generaţie”, a spus premierul chinez.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a înmânat, miercuri, premierului chinez, Colanul Parlamentului, cea mai înaltă distincţie acordată de legislativul României.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata