Breaking news

PNL vrea să conteste la Curtea Constituțională legea tăierii salariilor bugetarilor

loading...

Deși legea privind tăierea salariilor bugetarilor a fost votată în Parlament și promulgată de Președinte, liderul PNL Crin Antonescu a declarat că o va contesta la Curte pe motiv că nu s-ar fi fost respectat termenul între votul dat în plenul reunit pe Lege şi trimiterea acestei spre promulgare, transmite Realitatea Tv.

Crin-Antonescu-PNL-CalarasiPreşedintele PNL şi senator din partea liberalilor, Crin Antonescu anunţa miercuri în Parlament că intenţionează să atace la Curtea Constituţională Legea privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar. Numai că potrivit Constituţiei, parlamentarii nu pot ataca la CCR o lege decât înaintea promulgării acesteia.

După promulgare, o lege mai poate ajunge la Curte doar dacă, în timpul unui proces, sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate. Aşa cum s-a întâmplat în cazul Legii ANI declarată neconstituţională în cadrul procesului medicului Şerban Brădişteanu.

Totuşi, preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat că partidul  pe care îl conduce va ataca Legea la CCR.

“Vă aduc la cunostinţă că PNL a decis să atace la CCR legea pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea. E nevoie e 25 de senatori, avem 21 şi fac apel la colegii senatori să se alăture acestui demers”, a anunţat liderul PNL în plenul Senatului.

Cerându-i-se explicaţii cu privire la temeiul sesizării CCR, având în vedere că Legea în cauză este deja promulgată, liberalul a declarat că în opinia sa nu ar fi fost respectat termenul între votul dat în plenul reunit pe Lege şi trimiterea acesteia la promulgare.

“Problema este că, după votul de ieri (marţi n.red.), din plenul reunit nu s-a lăsat termenul constituţional de 5 zile sau, în situaţii excepţionale, de 48 de ore măcar pentru a se face sau nu atacuri de neconstituţionalitate. În sensul acesta, precizez încă o dată că este vorba nu de reluarea vechiului atac la CCR, ci de atacare pe un alt articol – 41 alineatul 5 din Constituţie, care garantează dreptul la negociere colectivă şi garantează convenţiile colective. Noi considerăm că e dreptul nostru în vigoare după un vot de la care nu au trecut 5 zile, nici măcar 48 de ore, să atacăm la CCR”, a explicat Antonescu.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata