Breaking news

PNL propune dublarea indemnizației foștilor deținuți politici

loading...

Partidul Național Liberal a anunțat într-o conferință de presă susținută la sediul formațiunii de către Andrei Muraru, fostul președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, inițierea unui proiect de lege pentru dublarea indemnizației foștilor deținuți politici.

pnlPNL consideră inacceptabil modul în care sunt tratați foștii deținuți politici, opozanții regimului comunist, participanți activi la rezistența anticomunistă, oameni care au suferit în închisorile comuniste, în aresturile Securității, în azilurile psihiatrice. Este inacceptabil modul în care sunt tratate victimele comunismului, pe care statul român pare că le-a uitat cu totul.

În consecință, având în vedere indiferența Guvernului și situația în care se găsesc astăzi foștii deținuți politici, Partidul Național Liberal a depus, la inițiativa președintelui Crin Antonescu, un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. Proiectul de lege este asumat de parlamentari liberali, fiind inițiat cu concursul liderilor grupurilor parlamentare, Puiu Hașotti și George Scutaru.

În România anului 2014, foștii deținuți politici sunt considerați prea costisitori. În cele mai multe cazuri, pensiilor lor sunt de zece ori mai mici în comparație cu cele ale torționarilor lor. Menţionez, totodată, că media lunară a indemnizaţiei foștilor deținuți politici este astăzi de aproximativ 440 RON. Alexandru Vișinescu și Ioan Ficior, foști comandanți în închisori comuniste, acuzați astăzi de crime împotriva umanității, una dintre cele mai grave infracțiuni din lume, primesc pensii de 3300 RON, respectiv 5100 RON.” a precizat Andrei Muraru, fostul președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Persoanele care vor beneficia de această lege sunt victime ale dictaturii comuniste: deţinuţi politici; arestaţi ilegal; internaţi în lagăre și colonii de muncă; persoane cărora li s-a impus domiciliu obligatoriu; soţii supravieţuitori sau urmaşii celor decedaţi în detenţie din motive politice; deportați; opozanţi ai regimului comunist, internaţi din acest motiv în instituţii psihiatrice.

Deși această indemnizație trebuia majorată în raport cu rata inflației, Guvernele Boc și Ponta nu au făcut nimic în acest sens. Ultima majorare a fost făcută de către guvernul liberal în 2008. Așadar, PNL repară această nedreptate istorică și stabilește prin această lege ca indemnizațiile foștilor deținuți politici să fie dublate.

Conform proiectului de lege, soțiile urmaşe vor primi o indemnizaţie lunară de 400 RON. Pentru foştii deținuți politici/deportați, indemnizaţia se calculează în funcție de perioada petrecută în detenție astfel: 400 RON/anul de detenție/deportare/prizonierat şi 200/RON pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu.

Condamnarea formală a regimului comunist trebuie depăşită. Așa cum am demonstrat ca președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului că torționarii comuniști trebuie și pot fi trași la răspundere, aduși în fața jutiției, acordarea de compensații materiale foștilor deținuți politici și luptători anticomuniști reprezintă un act de dreptate care trebuie înfăptuit imediat. Acest proiect de lege reprezintă un act de dreptate destinat celor care au avut curajul să se opună regimului opresiv şi au încercat să îşi exercite drepturile fundamentale. Reparațiile materiale acordate astfel de statul român reprezintă şi o recunoaştere a eroismului, demnității şi curajului patriotic de care au dat dovadă cei care s-au opus dictaturii comuniste.” a arătat Andrei Muraru.

O statistică pe ultimii cinci ani a numărului beneficiarilor acestui decret-lege, realizată anul trecut de Ministerul Muncii, arată o scădere cu 14% a acestora: în 2009 erau aproximativ 63.000 de persoane, iar anul trecut mai trăiau 54.000 de persoane. Astăzi, numărul deținuților politici scade vertiginos, Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDPR) estimând că rata de decese în rândul foștilor deținuți politici este de câteva sute pe lună. În acest ritm, în maxim câțiva ani, în România nu vor mai exista foști deținuți politici.

Din datele AFDPR rezultă că la ora actuală există trei categorii de beneficiari şi anume: aproximativ 30.000 – soți urmaşi/soții urmaşe, 20.000 – foşti deportați şi 3000 – foşti deținuți politici. În toate cazurile, beneficiarii sunt persoane în vârstă ale căror venituri sunt foarte mici în raport cu suferințele îndurate.

Având în vedere că persoanele care au avut condamnări mari (de peste 10 ani) au decedat între timp, majoritatea beneficiarilor indemnizaţiei au condamnări între 3 ani şi 3 ani şi 6 luni, astfel încât o dublare a cuantumului indemnizaţiei nu ar împovăra bugetul public.

O lege similară, de acordare de despăgubiri bănești, propusă de Guvernul liberal în 2007 și votată de Parlament în 2009, a devenit inaplicabilă. Legea 221/2009 avea scopul de a anula efectele condamnărilor politice și de a acorda compensații victimelor justiției totalitare. Guvernul Băsescu-Boc a limitat despăgubirile în 2010, apoi Legea a fost declarată neconsituțională. De curând, Guvernul Ponta a respins (aviz negativ) orice amendare a legii în sensul repunerii ei în practică.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata