Breaking news

PNL cere abrogarea legii privind stocarea apelurilor telefonice

loading...

Parlamentarii PNL au depus astăzi o iniţiativă legislativă privind abrogarea Legii „Big Brother”, prin care operatorii de telefonie mobilă sunt obligați să păstreze timp de șase luni date despre fiecare client, cu apelurile pe care acesta le-a efectuat.

telefoane ascultateAlina Gorghiu împreună cu europarlamentarul PNL doamna Renate Weber au anunțat într-o conferinţă de presă, depunerea unei iniţiative legislative de către Grupul parlamentar PNL al Camerei Deputaţilor pentru abrogarea Legii 82 din 13 iunie 2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Potrivit deputatului Alina Gorghiu, iniţiativa legislativă aparţinând Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor vine ca urmare a deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de invalidare a Directivei 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informaţional, aşa-numita “Directiva Big Brother”. Acest act normativ european impunea obligaţia statelor de a colecta date privind comunicaţiile electronice şi de telefonie ale cetăţenilor pentru o perioadă de cel puţin şase luni.

Înţelegem că cei de la Putere sunt ocupaţi să se plimbe cu barca împinsă de pompieri. Facem noi acest demers obligatoriu de abrogare a unei legi împotriva căreia ne-am declarat împotrivă de la bun început pe considerentul că stocarea de către furnizorii de servicii şi de comunicaţii electronice a datelor, apelurilor telefonice, sms-urilor de la populaţie reprezintă un abuz şi încalcă dreptul la viaţă privată”, a declarat deputatul PNL în cadrul conferinţei de presă susţinută la Camera Deputaţilor.

Principalul argument al abrogării acestei legi menţionat de către reprezentanţii PNL este acela că prin colectarea tuturor datelor se încalcă principiul proporţionalităţii şi toţi cetăţenii sunt trataţi ca suspecţi de săvârşirea unor infracţiuni.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a subliniat faptul că în data de 8 aprilie a.c. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a statuat că prin impunerea păstrării acestor date şi permiţând accesul autorităţilor naţionale competente, „directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal”.

În plus, faptul că păstrarea şi utilizarea ulterioară a datelor sunt efectuate fără ca abonatul sau utilizatorul înregistrat să fie informat poate da persoanelor vizate sentimentul că viaţa lor privată reprezintă obiectul unei supravegheri constante.

De asemenea, deputatul PNL Alina Gorghiu, împreună cu europarlamentarul PNL Renate Weber, au atras atenţia asupra faptului că în perioada următoare vor apărea numeroase dosare în instanţă, foarte mulţi cetăţeni care se vor prevala de aceasta decizie a Curţii de Justiţie şi vor cere în justiţie recuperarea prejudiciului cauzat de încălcarea drepturilor lor, iar acest lucru înseamnă, potrivit deputatului PNL Alina Gorghiu, „nu doar bani pe care statul va fi nevoit să îi plătească, ci şi angrenarea sistemului judiciar într-un nouă serie de procese judiciare care, altfel, nu ar fi avut loc”.

„Grupul ALDE şi liberalii romani din grupul ALDE au fost în linia întai în ceea ce priveşte bătălia pentru drepturile fundamentale ale omului şi s-au dus multe astfel de bătălii în acest mandat.
Directiva 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informaţional a fost adoptată în mandatul anterior şi a trebuit să fie transpusă de fiecare stat membru în legislaţia naţională. Peste tot în statele membre au existat multe voci foarte critice la adresa acesteia pe care au considerat-o mult prea vagă şi din acest motiv putând da naştere la abuzuri în aplicarea ei. A fost aplicată în statele membre, mai puţin în Germania, care a refuzat să o aplice. Curtea Constituţională din Germania a fost prima Curte care a precizat că directiva nu vine pe linia drepturilor fundamentale privind dreptul la viaţă privată. S-a ajuns în situaţia în care Curtea Constituţională din Austria şi Înalta Curte din Irlanda au sesizat Curtea Europeană de Justiţie cu privire la Directivă şi astfel am ajuns să avem această decizie de invalidare a Curţii Europene de Justiţie”, a mai menţionat Renate Weber, europarlamentar PNL.

Potrivit expunerii de motive ce însoţeşte propunerea legislativă depusă astăzi de parlamentarii PNL, decizia C.J.U.E. din 8 aprilie 2014 întăreşte importanţa respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti pentru construcţia europeană.

Mai mult, chiar dacă s-a urmărit, prin adoptarea acestei Directive, combaterea criminalităţii şi siguranţa publică, Curtea a constatat că legiuitorul Uniunii a depăşit limitele impuse de respectarea principiului proporţionalităţii.

Curtea a precizat că păstrarea datelor de trafic (şi implicit directiva) reprezintă o interferenţă serioasă cu dreptul fundamental la viaţă privată statuat în Articolul 7 din Carta UE a Drepturilor Omului.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata