Breaking news

PNL a contestat la CCR, legea bugetului de stat pe 2015

loading...
0 3

PNL atacă la CCR, bugetul de stat pe 2015, votat duminică de Parlamentul României. Astfel că până ce judecătorii Curții Constituționale nu vor da un verdict, legea nu poate merge la Președintele Iohannis spre promulgare, iar România riscă să nu aibă buget la 1 ianuarie 2015.

pnl - ccr - buget 2015Grupurile parlamentare ale PNL și PDL din Camera Deputaților și Senat au înaintat astăzi, 22 decembrie a.c., o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la neconstituționalitatea Legii privind bugetul de stat pe anul 2015, adoptată de Parlamentul României.

Curtea Constituțională are la dispoziție 20 de zile de analiză și dezbatere a proiectului supus contestării, respectiv 11 ianuarie 2015.

În cazul în care Curtea Constituțională va constata că Legea Bugetului pentru anul 2015 este neconstituțională, o va înainta Parlamentului pentru punerea în acord cu prevederile constituționale.  Prin urmare, dacă Victor Ponta dovedește că are voință politică, până la sfârșitul lunii ianuarie 2015, legea bugetului va fi în vigoare.

Legea bugetului este o lege anuală și ea produce efecte pentru tot anul indiferent când intră în vigoare.

PNL își exprimă încrederea că, în calitate de unică autoritate de jurisdicție constituțională din România, Curtea Constituțională nu va permite intrarea în vigoare a unui buget care nu respectă prevederile constituționale și care este fundamentat pe date inexistente, punând în pericol economia țării în anul 2015.

,,Înainte de orice aș spune că declarațiile prim—ministrului Victor Ponta referitoare la pensionari, la eventuala neplată a salariilor și altor binefaceri ale teleguvernării PSD-iste sunt manipulatorii, demagogice și extrem de periculoase prin populismul lor. În campania electorală, Victor Ponta spunea că dacă va ajunge Președinte, Klaus Iohannis va tăia pensiile, iar după campanie a recunoscut că a exagerat! Ce să credem despre asemenea declarații necugetate? Victor Ponta este ultimul care poate acuza PNL că nu se preocupă de viața pensionarilor când sunt convins că toți oamenii din această țară știu că guvernarea liberală le-a dublat pensiile și le-a asigurat prin creșterea economică un trai bun. Victor Ponta vorbește de pericole pentru pensionari, dar nu le spune că principalul vinovat pentru neadoptarea la timp a bugetului este el și guvernul pe care-l conduce pentru că a preferat să stea în campanie electorală în loc să-și îndeplinească atribuțiile legale. Este clar că Victor Ponta își imaginează că prin diversiuni și populisme de doi lei poate schimba percepția publică asupra unui guvern incompetent și iresponsabil. Ceea ce este regretabil este faptul că în ciuda voinței poporului exprimată în 16 noiembrie, Victor Ponta nu a înțeles că cetățenii își doresc un alt mod de a face politică, nu a înțeles să fie cinstit, sincer și să respecte populația acestei țări, care merită să aibă o lege constituțională a bugetului”, a declarat deputatul PNL Eugen Nicolăescu, Vicelider al Grupului PNL din Camera Deputaților.

Grupurile Parlamentare ale PNL și PDL atrag atenția asupra faptului că Legea Bugetului de Stat pentru anul 2015 este neconstituțională deoarece, înainte de toate, nu au fost respectate dispozițiile art.35 alin. (4) din Legea 500/2002 privind finanțele publice, care arată că „după însușirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare și de buget, prevăzute la alin. (31) acesta le supune spre adoptare Parlamentului, cel mai târziu până la data de 15 noiembrie a fiecărui an”.

„Este pentru prima dată în istoria României când Guvernul în funcție se prezintă în fața Parlamentului cu o improvizație, cu un proiect de buget construit pe genunchi, fapt dovedit de întârzierile prelungite cu care ni l-a înaintat spre dezbatere, dar și de aberațiile care se regăsesc în document și care copiază ţintele nerealiste ale bugetului din 2014. Prin iresponsabilitatea de care a dat dovadă, Guvernul Ponta a arătat din nou lipsă de respect față de societatea civilă, pe care a privat-o de o dezbatere reală și transparentă și de posibilitatea de a influența alocările resurselor bugetare conform nevoilor reale care există în societate și nu conform nevoilor proprii ale PSD. În al doilea rând, Legea Bugetului de stat pentru anul 2015 încălcă principiul constituțional al legalității deoarece nu are ca fundament o lege anuală de aprobare a strategiei fiscal-bugetare pentru intervalul 2015-2017 și pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal bugetar pentru anul 2015. Astfel, identificăm o dublă încălcare a legislației în materie fiscal-bugetară. Prima încălcare a legii de către Guvernul României este aceea referitoare la termenul până la care trebuia depusă strategia fiscal-bugetară și limitele plafoanelor de cheltuieli în Parlament, respectiv 31 iulie 2014, Guvernul înregistrând la Parlament proiectul de lege în data de 13 decembrie 2014, după ce l-a adoptat în data de 12 decembrie 2014. A doua încălcare a Legii 69/2010 rezultă din faptul că proiectul de buget trebuia fundamentat pe conținutul strategiei fiscal-bugetare 2015-2017 și ale legii privind aprobarea limitelor plafoanelor specificate în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2015.Toată această situație ne determină să susținem că Guvernul României a încropit pe ultima sută de metri proiectul bugetului de stat pentru anul 2015, fiind conștient că încalcă legea, iar majoritatea parlamentară a votat un buget de stat construit pe fraudă la lege”, se arată în comunicatul de presă al PNL, remis exclusivNEWS.ro.

Strategia fiscal-bugetară pentru intervalul 2015-2017 se află în prezent la Secretarul General al Camerei Deputaților pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii. Din punct de vedere constituțional această lege nu există.

Prin urmare, bugetul de stat pentru anul 2015 nu putea fi fundamentat pe strategia fiscal-bugetară 2015-2017 și pe legea privind aprobarea limitelor plafoanelor specificate în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2015, fapt confirmat și de Consiliul Fiscal.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata