Breaking news

Petre Roman și-a pierdut mandatul de deputat din cauza ANI

loading...

Fostul premier al României, Petre Roman și-a pierdut luni seară, mandatul de deputat întrucât potrivit raportului ANI a deținut simultan cu funcția de demnitar și cea de persoană fizică autorizată. Revocarea mandatului a fost făcută luni de plenul Camerei Deputaților.

petre roman - aniPetre Roman și-a pierdut mandatul de deputat întrucât nu a contestat în timp util, raportul ANI privind starea lui de incompatibilitate.

„Situaţia este cât se poate de clară. Ar fi trebuit să avem în faţă decizia definitivă a Justiţiei prin care se constată incompatibilitatea mea. Nu o avem, pentru că nu există. Ce fel de absurditate trăim? Constatăm că încetează mandat de parlamentar că n-a fost contestat şi avem certificat de grefă de la Curtea de Apel care spune exact contrariul. Acea incompatibilitate nu există, dar nu despre asta este vorba”, a încercat Petre Roman să își sensibilizeze colegii deputați.

Luni seară, plenul Camerei Deputaților a decis încetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman ca o consecinţă a faptului că deputatul nu a contestat raportul de evaluare al ANI, în termenul legal de 15 zile.

Însă revocarea mandatului a fost cu scandal din partea liberalilor care i-au luat partea lui Petre Roman.

Facem un act foarte simplu: luăm act de vacantarea mandatului şi Guvernul să stabilească alegeri parţiale pentru acest colegiu din judeţul Braşov. Punct şi de la capăt. Nu comentăm legea şi nu facem analiză pe ea. În rest, îi dau dreptate domnului deputat”, a tranşat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, disputa iscată între acesta şi Petre Roman, PNL şi UDMR în plen.

Abia după o oră de discuţii aprinse între Valeriu Zgonea, preşedinte de şedinţă, şi PNL, lângă care s-a aşezat, în apărarea lui Petre Roman, UDMR, mandatul de deputat al lui Roman a  încetat.

200 de deputaţi au votat pentru, 11 împotrivă şi 22 s-au abţinut, nu înainte de un schimb de replici între Mihaiţă Calimente şi Valeriu Zgonea.

Ori eşti prost, ori eşti prost! Prostul nu e prost destul până nu e şi fudul”, i-a strigat Calimente lui Zgonea, în timp ce preşedintele Camerei se asigura dacă liberalii mai susţin sau nu până în ultimul minut scoaterea subiectului de pe ordinea de zi.

Pe mine, personal, nu mă deranjează dacă mă înjuraţi în fiecare minut. Dar vreau să îl vadă şi o ţară că poate îl votează la fel”, l-a chemat Zgonea la microfon pe interlocutorul din sală, „să îl vadă şi camerele”.

Pentru a-şi apăra mandatul, Petre Roman a venit cu plicul în care a trimis în termen contestaţia la decizia din martie 2014 a ANI, admiţând însă că „certificatul cu privire la timbrare n-a ajuns în timp util, a ajuns cu 3 zile mai târziu”.

„Daţi-mi voie să vă explic, măcar acum, în ultimă instanţă. S-a făcut constestaţia!”, a ripostat Petre Roman la distanţă de microfon.

„Nu s-a făcut, domnul deputat. Ştim foarte bine şi ştiţi şi dumneavoastră”, l-a contrazis însă Zgonea.

În martie 2014, ANI a constatat că Petre Roman a fost în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată – Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata