Breaking news

Parlamentul stabilește cine reprezintă România la Bruxelles

loading...

Senatul  a adoptat luni, o lege prin care Parlamentul este cel care decide cine reprezintă România la Consilul European și la alte reuniuni internaționale în cadrul Uniunii Europene.

Traian Băsescu mai primește o lovitură din partea USL. Senatul a adoptat luni, în calitate de cameră decizională, legea prin care Parlamentul stabilește pe cine trimite la Bruxelles.

Drept urmare, Parlamentul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu ajung la un acord.

Legea a fost adoptată cu 72 de voturi “pentru”, 17 voturi “împotrivă” şi trei abţineri, potrivit Mediafax.

Potrivit articolului 20, alineat 1 din lege, Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, în termen de minim şapte zile înainte de data desfăşurării reuniunii Consiliului Europei, propunerea de mandat de negociere.

Parlamentul va fi informat, astfel, de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării funcţiilor în cadrul instituţiilor Uniunii.

Senatorii au mai stabilit că persoana care este propusă pentru funcţia de membru al Comisiei Europene va fi audiat de comisiile reunite de specialitate din Parlament care vor da un aviz consultativ în acest sens.

Proiectul de lege adoptat, urmează să fie trimis spre promulgare la Președintele României. Acesta poate contesta legea la CCR și o poate refuza o singură dată trimițând-o pentru reexaminare. Din aceste motive, legea nu devine aplicabilă pentru actualul Consiliu European de la Bruxelles din 28 și 29 iunie 2012.

Tot azi, Traian Băsescu a depus o sesizare la CCR cu privire la cine va reprezenta România la Consiliul European de la Bruxelles. decizia survine, după ce Ponta a anunțat că el va reprezenta România la summitul european și nu Băsescu.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata