Breaking news

Parlamentul European refuză SUA

loading...

SUA_FlagParlamentul European a votat împotriva acordului care le-ar fi permis americanilor să aibă acces la datele bancare ale cetățenilor din Uniunea Europeană, sub motivul luptei împotriva terorismului. Printr-o largă majoritate (378 de voturi împotriva și 196 pentru), europarlamentarii și-au exercitat pentru prima oară dreptul de veto asupra unui acord internațional, informează AFP.

Votul anulează acordul semnat la sfîrșitul lunii noiembrie de miniștrii de Interne din UE. Prin acea întelegere, europenii le permiteau Statelor Unite să urmarească finanțarea mișcărilor teroriste, folosind datele bancare europene deținute de societatea privată Swift. Compania are sediul în Belgia și se ocupă de fluxurile financiare a peste 8.000 de bănci din întreaga lume.

Eurodeputații au decis că este vorba despre o intruziune excesivă în viața privată a cetățenilor comunitari. Raportorul parlamentar Jeanine Hennis-Plasschaert a declarat că protecția acestor date este insuficientă și a făcut apel la colegii săi să nu fie “complicii unei încalcări a legilor europene“.

Misiunea americană pe langa UE a reacționat imediat și a anunțat că decizia Parlamentului European reprezintă “un pas înapoi în cooperarea dintre SUA și UE în lupta împotriva terorismului“. O replică în termeni aproape identici a venit apoi și de la un purtător de cuvînt al guvernului britanic.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata