Breaking news

Mandatul Președintelui României, redus la 4 ani

loading...

Mandatul Președintelui României revine la durata de patru ani de zile. Așa au decis luni, membrii comisiei de revizuire a Constituţiei.

mandatul presedintelui romanieiParlamentarii au decis luni, în Comisia de revizuire a Constituției României, reducerea mandatului preşedintelui la 4 ani.

Parlamentarii au votat și amendamentul potrivit cărui preşedintele este definit ca şef al statului. În noua formă articolul 80, alin. 1 este: ”Preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării

În privinţa desemnării premierului nu s-a luat o decizie, parlamentarii aplecându-se asupra prevederii privind remanierea unui membru al guvernului.

Premierul Victor Ponta a declarat că şi membrii PSD din Comisia de revizuire a Constituţiei vor vota împotriva treseismului politic, el precizând că asupra acestei chestiuni există o înţelegere în cadrul USL.

În cele patru zile de lucru de până acum, senatorii şi deputaţii din Comisia pentru revizuirea legii fundamentale au stabilit ca Parlamentul să rămână bicameral, respingând amendamentul democrat-liberalilor care ar fi pus în aplicare rezultatul referendumului din 2009. Cu toate acestea, membrii comisiei au limitat numărul deputaţilor la 300, plus grupul minorităţilor naţionale.

Asta categoric vor vota şi cei de la PSD. Problema este că dacă avem vot pe liste nu mai poţi să ai procedura aceea în care în colegiu se face referendum. Atunci se pierde mandatul pentru schimbarea partidului. Probabil că nu o să acoperim ceea ce s-a întâmplat de altfel şi în aceşti ani cu primarii care nu şi-au dat demisia din partid, dar de fapt erau în opoziţie faţă de propriul partid. Probabil că rămâne acea singură portiţă, dar oricum e un pas important pentru sancţionarea traseismului şi cred că vom vota. E un punct asupra căruia ne-am înţeles”, a spus Ponta.

Un alt articol din Constituţie care a stârnit nemulţumiri nu doar în rândul deputaţilor şi senatorilor este şi art.4, alin. 2, prin care s-a interzis şi discriminarea pe bază de orientare sexuală. După ce această propunere a fost adoptată, multe voci nemulţumite au subliniat posibilitatea ca acest articol să fie interpretat ca un prim pas către legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, fapt care a determinat şi Biserica Ortodoxă Română să reacţioneze. Ca urmare, în următoare zi de lucru, deşi declarau că nu este necesar ca în Constituţie să fie trecut acest lucru, parlamentarii au definit familia ca fiind formată dintr-o femeie şi un bărbat.

“Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în noul articol 48, alin.1.

Cu toate acestea, Crin Antonescu a declarat că se va reveni asupra acestui articol, premierul Victor Ponta declarându-se împotriva acestei precizări în textul constituţional, luând în considerare prevederea din Codul Civil.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata