Breaking news

Lucia Varga critică Guvernul Ponta pentru că nu finanțează îndiguirile

loading...

Lucia Varga, fost Ministru al Apelor și Pădurilor, în Guvernul Ponta, critică acum Executivul pentru că nu finanţează lucrările de apărare împotriva inundaţiilor.

victor ponta - lucia vargaDeputatul PNL, Lucia Varga spune că în prag de primăvară, România este expusă unui nou val de inundații care vor face prăpăd în gospodăriile și culturile oamneilor.

România este expusă riscului la inundaţii, suntem în pragul primăverii şi, în baza experienţelor din fiecare an, ne putem aştepta şi anul acesta la inundaţii, cu efecte mai mult sau mai puţin catastrofale. Importanţa aplicării măsurilor de prevenire a riscului la inundaţii şi a celor de gestionare a zonelor cu risc la inundaţii este de netăgăduit. De asemenea, finanţarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor este obligatorie pentru orice guvern! Strategia naţională de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.846/2010, prevede necesitatea alocării a 17 miliarde euro pentru realizarea lucrărilor de infrastructură de apărare împotriva inundaţiilor. Realizarea acestor lucrări până în 2035 ar reduce vulnerabilitatea  socială  a comunităţilor expuse la inundaţii cu până la 75% . După inundaţiile din 2005, guvernele PNL şi PDL au înţeles importanţa finanţării acestor lucrări pentru siguranţa cetăţenilor, sumele alocate pentru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor fiind, în medie, de 600 milioane lei pe an”, spune Lucia Varga în comunicatul de presă remis exclusivNEWS.ro.

Deputatul liberal spune că: Din păcate, Guvernul PSD nu a înţeles necesitatea finanţării lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor alocând prin bugetul de stat sume de 6 ori mai mici decât în perioada 2005-2012,  în condiţiile în care sunt identificate 700 puncte critice  de-a lungul cursurilor de apă în care sunt necesare intervenţii rapide. Sunt zone în ţară în care digurile sunt afectate de eroziuni puternice şi albiile cursurilor de apă sunt colmatate; toate aceste zone sunt adevărate pericole pentru viaţa şi casele oamenilor, în cazul unor precipitaţii abundente. Guvernul are resurse limitate, vor spune  ministrul de finanţe şi chiar primul- ministru Ponta şi nu poate aloca fonduri suficiente. Dar  întrebarea mea este – de ce nu se aplică Legea Apelor şi nu se alocă fonduri pentru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor din bugetul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, constituit din taxele şi tarifele cetăţenilor?

Lucia Varga precizează că în anul 2014, pentru lucrări de investiţii în infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor s-au alocat, prin bugetul  Administraţiei  Naţionale  „Apele Române”, numai 40 milioane lei, pentru bunuri şi servicii s-au  cheltuit  377 milioane lei.

Drept urmare, fostul ministru îi cere lui Ponta să aloce bani pentru îndiguiri: Cer cu fermitate domnului Victor Ponta şi doamnei ministru  al Mediului, apelor şi pădurilor, ca măcar anul acesta să fie responsabili şi să găsească soluţii de finanţare, din bugetul  Administraţiei  Naţionale „Apele Române”, a lucrărilor de  apărare împotriva inundaţiilor.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata