Breaking news

Legea bonelor a primit raport favorabil din partea Comisiei de muncă de la Senat

loading...

Propunerea legislativă privind exercitarea profesiei de bonă în România, inițiată de deputatul PSD Tamara Ciofu, a primit ieri, 4 februarie, raport favorabil din partea Comisiei de muncă de la Senat.

legea bonelorMembrii comisiei s-au pronunțat în unanimitate în favoarea proiectului de lege, care fusese avizat pozitiv de toate comisiile de specialitate consultate.

Scopul principal al propunerii legislative este de a recunoaște și de a reglementa meseria de bonă, astfel persoanele care vor oferi aceste servicii să aibă pregătirea minimă necesară, iar părinții să aibă garanția că proprii lor copii sunt îngrijiți în mod corespunzător.

Acum în România sunt zeci de mii părinți care practic participă la o loterie a bonelor, unde miza este viața și educația propriilor copii. Unii pot avea noroc, dar alții nu, iar integritatea, sănătatea și dezvoltarea copiilor lor poate fi pusă în pericol. Proiectul de lege prevede ca bonele să urmeze cursuri de formare profesională, să fie acreditate și se vor afla sub o monitorizare permanentă, ceea ce va reprezenta o garanție pentru părinții care apelează la astfel de servicii”, a declarat Tamara Ciofu.

Propunerea legislativă intenționează să ofere o alternativă civilizată părinților care nu reușesc să găsească locuri la grădiniță sau creșă. În același timp, este reglementată îngrjirea şi supravegherea mai multor copii din familii diferite la reședința unuia dintre aceștia sau la domiciliul bonei, iar familiile vor putea împărţi costurile necesare remunerării bonei. Noul sistem oferă avantaje importante mai ales pentru familiile unde ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Deputatul PSD Tamara Ciofu a mai precizat că viitoarele bone vor trebui să dețină un certificat de practică, similar licenței de practică a medicilor.

Orice părinte  își dorește ca bona pe care o angajează să fie o persoană care să aibă cunoștințele minime necesare pentru îngrijirea copiilor. Situația este  asemănătoare cu cea a medicilor, care, pentru a putea practica urmează cursuri de formare profesională, iar activitatea lor e monitorizată de Colegiul Medicilor, unde există o evidență a dosarului profesional. La fel va fi și în cazul bonelor, care vor primi un certificat de practică, asemănător cu licența de practică a medicilor”, a completat deputatul PSD.

Înainte de introducerea proiectului în dezbaterea parlamentară, deputatul Tamara Ciofu a organizat mai multe consultări publice cu specialiști din domeniul protecției copilului, membrii ai Direcțiilor Județene pentru protecția copilului, Colegiul Medicilor, membri ai sindicatelor, atât în Parlament, cât și în colegiul său din Botoșani. De asemenea, în curul dezbaterilor, în proiect au fost introduse mai multe propuneri formulate de specialiștii din Ministerul Muncii.

Pe baza raportului primit în comisia de specialitate, propunerea legislativă va fi votată în plenul Senatului, după care va trimisă la Camera Deputaților, care în acest caz este cameră decizională.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata