Breaking news

Guvernul obligă românii din Diaspora să se înregistreze dacă vor să voteze la alegeri

loading...

Guvernul Ponta a modificat miercuri, prin ordonanță de urgență, Legea Electorală. Astfel că românii din diaspora care vor să voteze, trebuie să se înscrie într-un registru electoral, cu cel puțin 30 de zile înainte de data alegerilor.

alegeri europarlamentare si prezidentialeGuvernul Ponta a aprobat miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind operaţionalizarea Registrului electoral şi modificarea Legii 33/2007 referitoare la alegerile pentru Parlamentul European, programate pentru luna mai a acestui an.

Înregistrarea şi actualizarea datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot în Registrul electoral se realizează de către persoane autorizate de primari. Delimitarea secţiilor de votare se comunică anual, până la 1 martie.

Sunt înscrişi în Registrul Electoral cu adresele din străinătate, cetăţenii români cu drept de vot şi cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care depun cereri în acest sens la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, până cel mai târziu cu 30 de zile înainte de data votării. Înregistrarea în Registrul electoral a cetăţenilor români cu drept de vot se realizează de către Autoritatea Electorală Permanentă pe baza comunicării transmise de Ministerul Afacerilor Externe“, se arată în proiect.

Documentul prevede că listele electorale permanente se întocmesc şi se tipăresc de către primari, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral.

La aflarea veștii,  Daniel Tecu, președintele Federației Asociațiilor de români din Europa spune că USL se teme de voturile românilor din diaspora și consideră ordonanța de urgență o piedică în exercitarea dreptului de vot.

Este o jignire adusă românilor din afara granițelor de aceea cerem Guvernului României să modifice de urgență această Hotărâre de Guvern. Cerem Domnului Victor Ponta și  Domnului Crin Antonescu să caute forme prin care să înlesnească dreptul la vot al românilor din Diaspora „a declarat Daniel Tecu, președinte FADERE.

Daniel Tecu mai spune că distanțele dintre secțiile de vot din Diaspora sunt foarte mari. Și pentru a vota, unii români trebuie să parcurgă chiar și  500 de Km. Și că odată cu această ordonanță, tot mai puțini români vor merge la vot în străinătate.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata