Breaking news

Deputatul Remus Cernea a rămas fără pașaportul diplomatic, după vizita ilegală din Taiwan

loading...

Remus Cernea a rămas fără pașaportul diplomatic. Ministerul de Externe i-a retras documentul pe motiv că deputatul a făcut o vizită ilegală în Taiwan, țară cu care România nu are legături diplomatice.

remus cernea - pasaportO delegație formată din patru deputați români, a mers în vizită oficială în Taiwan, în condițiile în care România nu recunoaște acest stat și nu are legături diplomatice cu oficialii taiwanezi.

Remus Cernea, Ninel Peia, Costică Caacheu și Ovidiu Iane, sunt cei patru deputați care au mers în Taiwan deși Camera Deputaților nu a aprobat deplasarea.

Costurile de transport și cazare a celor patru deputați, a fost asigurată de oficialii taiwanezi.

Vizita celor patru deputați este considerată o gafă diplomatică care poate afecta relațiile României cu China, care nu recunoaște actuala conducere din Taiwan.

Pentru că Remus Cernea a folosit pașaportul diplomatic în vizita din Taiwan, obținut ca urmare a funcției de consilier al lui Ponta, Ministerul de Externe i-a retras documentul.

Remus Cernea a călătorit cu un pașaport de serviciu din timpul mandatului său de consilier al lui Victor Ponta, calitate pe care nu o mai deține.

Deputatul a admis că a realizat prea târziu că a folosit pașaportul de serviciu obținut în altă calitate decât cea de parlamentar. „Dacă am greșit, îmi fac mea culpa”, a spus Remus Cernea.

El a confirmat că a folosit pașaportul obținut anul trecut în calitatea de consilier de stat în cancelaria primului ministru, valabil până în 2014, dar că nimeni din această instituție nu l-a informat că trebuie să îl predea.

Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziția României privind respectarea principiului „o unică Chină” („one China policy”) și reiterează totodată importanța relațiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză.

MAE dezavuează deplasările unor reprezentanți ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparența unor misiuni oficiale (s.n.), în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituțiilor românești, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare”, precizează Ministerul de Externe.

Potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calități oficiale, precum pașaportul diplomatic sau de serviciu.

Conducerea Camerei Deputaţilor şi PSD au transmis, joi, că „se delimitează” de deplasarea unor deputaţi în Taiwan, forul legislativ precizând că vizita nu a avut un caracter oficial, că nu a suportat cheltuielile şi reafirmând totodată „relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie” cu China.

Remus Cernea a pledat pentru o colaborare economică și culturală a României cu Taiwanul și a detaliat modul în care a fost invitat în această zonă.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata