Breaking news

Corlățean: Băsescu încalcă flagrant prevederea constituțională privind neutralitatea politică

loading...

Ministrul de Externe Titus Corlățean, îl acuză pe Traian Băsescu că încalcă Constituția României întrucât nu respectă neutralitatea politică și se implică în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

basescu si corlateanBăsescu este pus la zid de Ministrul de Externe, din cauza declarațiilor de vineri, privind temele de dezbatere pe care partidele înscrise în cursa pentru europarlamentare, trebuie să o dezbată.

Președintele încalcă flagrant prevederea constituțională privind neutralitatea politică. Prin declarațiile sale și, în special,  prin modul în care impune electoratului propria opțiune politică în alegerile europarlamentare, președintele devine participant activ la lupta politică, dovedind că nu este decât exponentul propriului grup de interese politice. Declanșând prin conferința sa de presă campania electorală înainte de termenul legal, președintele ne transmite, cu dispreț, că se află mai presus de lege. Președintele dorește să impună nu o agendă a dezbaterii politice – ceea ce în ultimă instanță poate fi eventual înțeles – ci, asemenea unui comisar sovietic, propriile sale opțiuni și răspunsuri, dorind astfel să manipuleze opinia alegatorilor și să creeze falsa impresie că în România este singurul care are răspunsuri și că doar partizanii săi sunt vizionari și dedicați interesului național”, a declarat Titus Corlățean.

Ministrul de Externe îl acuză pe Băsescu de minciună și manipulare, precizând că: Președintele, ca de fiecare dată în ieșirile sale publice, minte sau manipulează adevăruri în funcție de propriul său interes. Este total fals ce afirmă cu privire la poziția Grupului Socialist din Parlamentul European cu privire la situația din Ucraina și în ceea ce privește Republica Moldova. Grupul socialist din Parlamentul European a avut înscris în tabelul său de vot acordarea sprijinului pentru amendamentul Proiectului de rezoluție al Parlamentului European vizând confirmarea parcursului european al Republicii Moldova și a votat în consecință pentru adoptarea acestui text, inclusiv datorită implicării directe a delegației europarlamentare române social democrate. Președintele dovedește că nu poate fi echidistant nici în politica internă, nici în cea europeană, trasând sarcini românilor să voteze în favoarea unui candidat la președinția Comisiei Europene din familia politică la care este afiliat și în defavoarea candidatului  Grupului Socialist, un cunoscut susținător al intereselor României în plan european. Prin astfel de minciuni nu numai că nu ajuta România și Republica Moldova, ci face deservicii țării și construcției europene.

Corlățean este deranjat și de atacul lui Băsescu la adresa lui Martin Schulz: Atacul la domnul Schulz este o mistificare nerușinată. A induce public ideea că Socialiști europeni și Germania tratează anexarea Crimei ca un fapt împlinit este o dovadă că nu are niciun respect pentru adevăr și că este gata să-și terfelească partenerii occidentali, care ani de zile i-au dat credit, pentru interesele sale partizane. Afirmația conform căreia a alege in favoarea socialiștilor ar oferi câștig de cauză candidaturii domnului Schulz la funcția de președinte al Comisiei Europene și ar oferi Germaniei o forță inacceptabilă în Europa este de natură să afecteze relațiile României cu un stat care, indiferent de rezultatul alegerilor, a avut și va avea un rol esențial în succesul construcției europene. Prin această atitudine, președintele Băsescu dovedește încă o dată că este adeptul dictonului: după mine potopul. Aflat la sfârșitul unei cariere politice cu efecte dezastroase pentru țară, președintele dorește prin astfel de mesaje publice să izoleze România și să submineze viitorul politic al țării.

Corlățean spune că Băsescu va încerca să se folosească de justiție pentru a modifica rezultatul alegerilor europarlamentare, așa cum a făcut și în 2012 la referendum: Este de remarcat și perpetuarea atitudinii șantajiste a președintelui. Apelul la șefii de partide și la electorat de a nu participa la acte de corupție în timpul campaniei este o altă încercare de a timora partidele. Nu respectarea legii și independenței justiției este ceea ce ne transmite Băsescu, ci amenințarea voalată că se va folosi de justiție, la fel ca la referendumul din 2012, pentru a distorsiona rezultatul alegerilor.

În concluzie, Corlățean spune că: Votul cetățenilor Români la 25 mai ar trebui să fie nu numai o opțiune pentru viitorul Europei, ci și o sancțiune disciplinară la adresa unui președinte care reprezintă deja trecutul.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata