Breaking news

Corina Șuteu, doamna cu Poneiul Roz, propusă de Cioloș, Ministru la Cultură

loading...

Scandal național la Ministerul Culturii. După ce Vlad Alexandrescu și-a dat demisia pe facebook din funcția de Ministru al Culturii după care s-a răzgândit, iar mai apoi Cioloș i-a cerut demisia, azi, primul ministru l-a revocat din funcție și a propus-o în locul său pe Corina Șuteu, nimeni alta decât ”Mama Poneiului Roz cu Svastică”, expus în 2008 la Galeria Română de la News York.

corina suteu - poneiul rozDacian Cioloș l-a revocat marți, pe Vlad Alexandrescu din funcția de Ministru al Culturii și a propus-o în locul său, la cârma ministerului, pe Corina Șuteu.

“Așa cum am anunțat săptămâna trecută, am decis astăzi revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii. De asemenea, am trimis astăzi domnului președinte Klaus Iohannis propunerea pentru numirea în funcția de ministru al Culturii a doamnei Corina Șuteu, în dorința de a continua procesul de reformă”, a declarat Dacian Cioloș.

Corina Șuteu, fost director al Institutului Cultural Român de la New York, este în prezent secretar de stat în Ministerul Culturii, în echipa lui Vlad Alexandrescu.

Ea şi-a început cariera drept critic de teatru în România. În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisée Européen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene.

În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST. Între 2005 – 2006 a editat cartea ”Arts Politics and Change”, publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul ”Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe”.

A ocupat funcţia de director al Institutului Cultural Român din New York în perioada 2006 – 2012. Corina Şuteu a fost director al ICR New York în perioada în care la conducerea Institutului Cultural Român era Horia Roman Patapievici.

Corina Şuteu a iscat mai multe controverse de-a lungul mandatului de director la ICR New York. Expoziţia de street art ”Freedom for Lazy People” a artiştilor români IRLO, Omar şi Nuclear Fairy, deschisă pentru public între iunie-august 2008, la Galeria Română din New York a dus la faimosul Scandal cu ”Poneiul roz”.

În expoziţie figura un ponei roz cu o zvastică desenată. Expus în expoziţie era, de asemenea, un afiș cu David și Moise în ipostaze indecente.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat marți că nu își va da demisia pentru că își dorește să rămână în fruntea ministerului ”în acest moment în care reforma este periclitată”.

”Aşteptăm propunerea de nume pentru un nou ministru al Culturii. Eu cred că am făcut tot ce puteam să fac mai bine la Ministerul Culturii, însă în acest moment în care cred că reforma este periclitată aş dori să rămân mai departe la Ministerul Culturii ca o garanţie că această reformă va continua”, a afirmat Vlad Alexandrescu.

Anunţul privind demiterea lui Vlad Alexandrescu a fost făcut de șeful Executivului pe Facebook, ca urmare a scrisorii pe care acesta a trimis-o GDS şi în care acuza presiuni şi acţiuni de intimidare directă din partea unor colegi din Cabinet, precum şi răceala unora după ce a luat atitudine în problema plagiatelor.

”Legat de ultimele discuții in jurul demisiei Ministrului Culturii: E păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, și de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situațiile cu care susține că s-a confruntat. Viața merge înainte. Reformele vor continua și în cultură și în alte domenii. Doresc tuturor sa găsească înțelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paști”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de facebook.

Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, a acuzat membri ai Guvernului de acţiuni de intimidare prin intermediul unei scrisori trimise ”în spiritul transparenţei” către Grupul pentru Dialog Social.

”Prin multe decizii şi acţiuni ale mele, am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat în Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană, am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă”, a susţinut Vlad Alexandrescu în scrisoarea trimisă către Grupul pentru Dialog Social.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata