Breaking news

Comisia Parlamentară l-a scos basma curată pe șeful SRI, în scandalul cu Elena Udrea

loading...

Generalul Florian Coldea, șef interimar al Serviciului Român de Informații a fost scos basma curată de către Comisia parlamentară, în scandalul iscat după declarațiile Elenei Udrea, care spunea că șeful SRI l-a pus pe Dorin Cocoș să-i dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță pentru finanțarea televiziunii RTV.

elena udrea - florian coldea - sriDupă cinci ore de audieri în Comisia parlamentară permanentă de control asupra activității SRI, Florian Coldea a scăpat teafăr și nevătămat. Ba mai mult, șeful Comisiei, Georgian Pop a spus că acuzele formulate de Elena Udrea sunt nefundate, deci, Florian Coldea este fără pată și numa bun de șef la SRI.

După audierea conducerii SRI, Comisia a dat un raport în care a spus că în legătură cu posibile imixtiuni în Justiție sau intervenții în dosare ale magistraților, Comisia a constatat că, “în anul 2014, cooperarea SRI — DNA și SRI — DIICOT s-a derulat, în ambele cazuri, în condiții foarte bune, fiind prezentate date statistice care evidențiază o creștere semnificativă a numărului de informări transmise de SRI către cele doua instituții, atât la nivel central, cât și teritorial”.

Astfel, în raport cu acuzațiile exprimate în spațiul public, Comisia a constatat că numărul informărilor transmise de SRI la DIICOT, în 2013, a crescut cu 53% față de media anilor 2011 — 2012, iar în 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informări (creștere cu 34% față de media 2011 — 2013), se arată în comunicatul Comisiei parlamentare permanente de control asupra activității SRI.

Am avut audieri maraton. Niciodată în istoria comisiei aceste audieri nu au durat atât de mult. Nu putem să comunicăm public informaţii de securitate naţională la care luăm cunoştinţă. Cunoaştem în acest moment mult mai multe lucruri decât ceea ce putem să comunicăm, dar pe fond, ceea ce este important este că în spatele tuturor răspunsurilor la întrebările noastre au stat răspunsuri bazate pe documente oficiale.Pentru fiecare răspuns al domnului interimar Coldea a urmat sesiunea dedicată prezentării răspunsurilor privind verificarea internă şi toate aceste răspunsuri au în spate documente interne ale SRI. În ceea ce priveşte legătura cu domnul Cocoș, este vorba de o operaţiune în derulare. Practic discutăm de dosarul Microsoft. Este cel mai mare dosar de corupţie, este instrumentat în continuare de DNA. Orice referiri publice am face la acest dosar ar însemna că influenţăm într-un fel sau altul cursul anchetei. Întrebările au fost puse în mod explicit, răspunsurile au fost foarte clare. Acuzaţiile lansate în ultimele zece zile în spaţiul public sunt nefondate, sunt defăimătoare, iar documentele prezentate nouă de către comisia internă de verificare din cadrul SRI au probat că acele acuzaţii publice sunt nefondate”, a completat Georgian Pop.

Conducerea SRI a expus, în cadrul audierii de luni, “motivații pertinente” legate de nevoia adoptării urgente a unui pachet legislativ în domeniul securității naționale, inclusiv cel al securității cibernetice a României, astfel încât aceste legi să respecte întocmai prevederile constituționale, drepturile fundamentale ale omului și nevoia de instrumente legale pentru prezervarea stării de securitate a României.

Referitor la acuzele de nerespectare a echidistanței și neutralității politice a SRI, Comisia parlamentară a constatat că “sub mandatul domnului George Cristian Maior au fost create și dezvoltate politici și mecanisme de securitate orientate prioritar către respectarea, de către toți angajații SRI, a acestor cerințe legale. De asemenea, domnul Maior și domnul general Coldea au atenționat constant întregul personal cu privire la respectarea acestor exigențe legale, concomitent fiind consolidată componența de securitate internă”, mai arată comunicatul semnat de președintele Comisiei, Georgian Pop.

Comisia parlamentară a ajuns la concluzia că nu au fost înregistrate abateri de la cadrul legal și neutralitatea impusă prin lege instituției și reprezentanților acesteia.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata