Breaking news

CCR: partidele se pot înființa fără să fie nevoie de 25.000 de semnături

loading...

Articolul din legea nr 47/1992, care prevede că înființarea partidelor se face doar cu 25.000 de semnături, a fost declarat ca fiind neconstituțional. Decizia CCR vine la două zile după ce Comisia de Cod electoral din Parlamentul României a introdus pe lista de modificări electorale, propunerea legislativă inițiată de deputatul Mihai Sturzu, care prevede înființarea partidelor cu doar trei membri.

ccrCCR simplifică legislația privind înființarea partidelor politice, stabilind că cele 25,000 de semnături impuse de lege pentru a înființa o formațiune politică, încalcă Constituția României.

Pe 26 februarie 2015, Plenul Curţii Constituţionale , a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.19 alin.(3) din Legea partidelor politice nr.14/2003, care au următorul conţinut „(3) Lista trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti.”

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis: Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.19 alin.(3) din Legea partidelor politice nr.14/2003 sunt neconstituționale. Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în decizia CCR din 26 februarie.

Deputatul PSD Mihai Sturzu a depus pe 9 decembrie 2014, în Parlamentul României prin care dorește ca un partid politic să poată fi înființat de cel puțin 3 persoane și nu 25,000 așa cum prevede legea actuală.

Iar săptămâna trecută, Comisia de Cod Electoral din Parlament a luat în calcul propunerea deputatului cu privire la posibilitatea ca un partid să fie înființat de trei persoane, fără să mai fie impusă limita de 25,000 de semnături.

Acum rămâne ca Parlamentul să modifice legea nr 47/1992 în concordanță cu cele stabilite de Curtea Constituțională a României.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata