Breaking news

Camera Deputaților s-a opus anchetării penale a lui Borbely

loading...

Deputatul UDMR, Laszlo Borbely, nu poate fi cercetat penal de procurorii DNA, pentru fapte de corupție. Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de încuviinţare a urmăririi penale a parlamentarului maghiar.

laszlo borbelyDeputații l-au scăpat miercuri, pe Borbely, de dosarul penal la DNA. Cu 154 de voturi “împotrivă” și 125 pentru,  și 5 voturi nule, cererea DNA, privind încuviințarea cercetării penale a lui Laszlo Borbely, a fost respinsă de plenul Camerei Deputaților.

Votul a fost secret cu bile, iar la ședința de plen au participat 284 de deputați. Votul din plen vine la o săptămână după ce Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat undă verde urmăririi penale.

Înainte de vot, Lazlo Borbely a declarat în plenul Camerei Deputaţilor, că redeschiderea dosarului său privind începerea urmăririi penale, printr-un simplu denunţ, reprezintă “un abuz clar” din partea unor procurori.

“Stimaţi colegi, sunt perfect de acord că justiţia trebuie să-şi facă treaba şi în mod independent, dar după părerea mea acest autodenunţ, în urma căruia nu au fost verificate minimele informaţii constituie, trebuie să o spun, e un abuz clar din partea unor procurori şi e vorba de persoane, de activitatea unei întregi instituţii. În acest caz, pentru a nu apărea peste noapte sute de asemenea denunţuri, cred că trebuie să luăm în considerare ceea ce prevede Constituţia, pentru a nu permite asemenea abuzuri. Nu cer altceva, decât în spiritul libertăţii de conştiinţă a elementelor prezentate, să judecaţi dacă sunt întrunite sau nu elementele constitutive ale redeschiderii acestui dosar care a fost închis prin neînceperea urmăririi penale în ianuarie 2014”, a spus Borbely.

Procurorii DNA Oradea au decis, în 5 ianuarie 2015, revocarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat soluţia, astfel că dosarul lui Laszlo Borbely în care este suspectat de trafic de influenţă a fost redeschis.

Procurorii susțin că în 2011, Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului şi Pădurilor, ar fi primit de laIoan Ciocan, administrator al unei firme, foloase necuvenite în valoare de 80.952 de lei, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din Administraţia Naţională “Apele Române”, în vederea determinării acestora să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Borbely mai este suspectat şi că, în 2011, ar fi primit de la administratorul unei alte firme, Anton Petru Molnar, foloase necuvenite în valoare de 112.199 de lei, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparţinând acestuia, pentru a interveni la funcţionari din ANAR să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Tot în 2011, Laszlo Borbely ar fi primit de la administratorul a două societăţi comerciale suma de 50.000 de euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor şi să încaseze contravaloarea lucrărilor executate.

După votul din plen, PNL a acuzat PSD, că l-a făcut scăpat pe Borbely.

”PSD a confirmat astăzi în Parlament că dorește să reînvie superimunitatea parlamentarilor prin votul dat împotriva justiției în cazul Borbely. PSD dovedește astfel că este interesat să compromită total imaginea Parlamentului și face un joc periculos de intrigi și minciuni cu democrația românească. Este de subliniat că PSD a convocat cu acest prilej o serie de miniștri la votul din Camera Deputaților pentru a pune în practică o operațiune de diversiune. PSD insistă să obstrucționeze în mod politic și sistematic acțiunea justiției și în cazul lui Laszlo Borbely, arătând că nu a înțeles nimic din mesajul dat de electorat la ultimele alegeri. PSD rămâne asociat clar cu imaginea de partid al corupției și confirmă cu fiecare ocazie acest lucru. Parlamentarii PSD au avut un vot ”ascuns” tocmai pentru a discredita procedurile judiciare și pentru a împiedica judecătorii să se pronunțe asupra unui caz de corupție”, se arată în comunicatul de presă al PNL, remis exclusivNEWS.ro.

PNL mai spune că: Deputații PNL au votat la vedere în favoarea solicitării adresate în cazul lui Laszlo Borbely, așa cum s-a angajat partidul în mod public. Fostul ministru și actualul deputat UDMR ar fi avut șansa să-și clarifice situația în fața instanței. Este necesar să fie adoptată cât mai rapid propunerea PNL pentru urgentarea și simplificarea aprobării cererilor venite în Parlament din partea justiției pentru a nu mai putea exista astfel de episoade ce șubrezesc încrederea românilor în instituțiile democratice și fac rău României.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata