Breaking news

Camera Deputaților a votat legea privind înființarea partidelor politice cu doar 3 membri

loading...

E oficial. În România se pot înființa partide cu doar trei membri fondatori. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege propus de deputatul PSD, Mihai Sturzu.

parlamentCu 290 voturi pentru, 5 împotrivă şi 20 de abţineri, proiectul de lege privind înființarea partidelor politice cu doar trei membri fondatori, a fost adoptată de Camera Deputaților.

Deputatul PSD Gabriela Podașcă a spus că PSD susţine acest proiect, fiind una dintre cele “mai curajoase legi” şi va duce la o creştere a interesului oamenilor pentru politică, la o mai bună comunicare cu cetăţenii.

Deputatul UDMR Marton Arpad a arătat că Uniunea susţine acest proiect, fiind de accord cu ideile de bază ale acestei legi, dar consideră că problema este că, în corelare cu celelate legi, partidele mici vor dispărea la primele alegeri parlamentare şi locale.

Deputatul PNL Ionuţ Stroe a declarat că PNL susţine acest proiect care “reflectă realităţile sociale şi valrofică principiul constituţional al pluralismului, aduce o competiţie mai corectă şi transparentă”.

Deputatul PSD Mihai Sturzu, autorul propunerii legislative spune: Mă bucur că ideea pe care am preluat-o din societatea civilă este foarte aproape de a deveni lege”, afirmă Mihai Sturzu. „Mulțumesc colegilor din partid, dar și din Comisia de Cod Electoral, pentru receptivitatea de care au dat dovadă, față de un proiect care permite înnoirea clasei politice și acoperă o parte din prăpastia care s-a creat între politicieni și societate, în România.

Deputatul Mihai Sturzu a depus în Parlament, alături de alţi nouă colegi, inițiativa legislativă privind formarea partidelor cu numai trei membri în data de 9 decembrie, preluând o propunere a Asociației pentru Minți Pertinente, condusă de Dan Mașca. Legea încă în vigoare conține o prevedere descurajantă, fără echivalent în legislația altor state europene, referitoare la un necesar de 25 de mii de semnături din 18 județe pentru formarea unui partid.

Pe 23 februarie 2015, deputatul Mihai Sturzu a obținut sprijinul Biroului Permanent Național al PSD pentru inițiativa referitoare la numărul de trei membri, pentru ca ulterior aceasta să fie adoptată și de Comisia de Cod Electoral, ca parte din proiectul avizat pentru plen.

„Din păcate, în proiectul de lege a fost introdus și un alt amendament față de care mă delimitez, referitor la desființarea partidelor care nu depun candidaturi în cel puțin 75 de circumscripții la alegerile locale”, precizează Mihai Sturzu.

Acest amendament vine în contradicție cu ideea celor trei membri, pe care am promovat-o, în primul rând fiindcă libertatea de asociere stipulată de Constituție ar trebui să permită și apariția unor formațiuni mici, cu reprezentativitate și succese electorale locale. Depunerea de candidaturi în 75 de circumscripții nu e chiar prohibitivă, dar e o supra-legiferare față de care am rezerve. În aceeași ipoteză a unui partid mic, cu obiective locale, formațiunea respectivă va trebui să îndeplinească o condiție formală, birocratică, cu eforturi inutile”, a declarat Mihai Sturzu.

Proiectul prevede posibilitatea înfiinţării unui partid cu trei membri, astfel că lista semnăturilor de susţinere va cuprinde cel puţin trei membri fondatori, faţă de 25.000 de membri fondatori (domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe, aşa cum prevedea legea în vigoare).

Prevederile creează posibilitatea de a înfiinţa partide locale, independent de diviziunea adminstrativ-teritorială existentă, reduce numărul de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri, pentru toate tipurile de alegeri.

Desemnarea de candidaţi, de către un partid politic, singur sau în alianţă, nu se mai raportează la două campanii electorale parlamentare succesive, ci la două campanii electorale succesive, cu excepţia celei prezidenţiale.

Printre modificările aduse de propunerea legislativă se mai află eliminarea codului numeric pesonal (CNP-ului) din lista semnăturilor de susţinere a membrilor fondatori.

Întrucât Senatul a adoptat proiectul în 22 aprilie, iar Camera Deputaţilor este for decizional, legea merge spre promulgare la Președintele României, Klaus Iohannis.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata